Feszty Bár

Cikk borítókép

A foyer két szintet átfogó terében és a tölgyfaburkolatú, kék-arany kárpittal borított dohányzófolyosókon az előadások szüneteiben kiváló lehetőség nyílik a beszélgetésre, társadalmi érintkezésre. 

Az első emeleti, hatalmas terembe a díszlépcsőház két oldalfolyosóján juthatunk el, a teraszra nyíló dohányzók zárt része pedig a homlokzat felőli oldalon található. A szellemi élvezetek után a test is jól kell, hogy lakjék, így a díszítés is Dionüszosz köré épül. Az aranyozott mennyezet két oldalán a bor és a mámor istenének születését és neveltetését, a középső szakaszban pedig a diadalmenetét festette meg Vastagh György. A műmárvány oldalfalakat Feszty Árpád különböző hangokat jelképező kilenc képe, azaz a Kagylóbúgás, a Madárdal, a Patakcsörgedezés, a Nimfák tánca, A faun zenéje, a Viharzúgás, a Sappho zenéje, a Visszhang és a Csigakürt hangja című freskó díszíti. Az akkor huszonöt éves művész előremutató alkotásait a korabeli kritika is méltatta.

2015 őszére az Opera megrendelésére megújult ez a helyiség. A Zsidai Group megbízásából Somlai Tibor tervei alapján készült el a felújítás, amelynek egyik legfontosabb eleme az, hogy a korábban a díszlépcsőre néző, három kis erkély franciaablakai előtt körbefutó pult a terem közepére került. A tizenkét méter hosszú stand centrumában kapott helyet a hang- és fénytechnika, így a mennyezeti freskók innen kapják a világítást. A pult körbejárható, a köréje elhelyezett márványasztaloknál pedig kényelmesen el lehet fogyasztani a választott ételt, italt.