Tovább a tartalomhoz

Az Erkel Színház megnyitása óta az ország legnagyobb nézőterével büszkélkedhet. Jelenleg 1800 ülőhellyel várja a közönséget.

A gigantikus nézőteret többször átépítették: 1916 és 1920 között Vágó László és Klunzinger Pál tervei alapján az akusztikán változtattak, átalakították a színpadot, és kialakították a ma is ismert középpáholyt. 1949 és 1951 között Kaufmann Oszkár elképzelése alapján a színpadot mélységében megnövelték, a proszcéniumot átépítették, a proszcénium páholyt elforgatták a nézőtér felé, az oldalpáholyok homlokfalát pedig előrébb hozták. További jelentős akusztikai beavatkozások fűződnek dr. Tarnóczy Tamás akusztikus mérnök nevéhez, aki a nézőtéri fa hangvető beépítését szorgalmazta, és tervei alapján alakították ki a ma is meghatározó gipsz íves fal és mennyezet tagolását.

A nézőtér kezdeti 3400 férőhelye a szigorodó tűzrendészeti szabályok és a kényelmesebb üléskiosztás miatt mára 1800-ra apadt, azonban így is őrzi elsőségét és legendás akusztikáját.

E nézőtéren helyet foglalva olyan nemzetközi művészek előadását élvezhette a közönség, mint Giuseppe di Stefano, Giacomo Aragall, José Carreras, Nicolai Gedda, Luciano Pavarotti vagy Plácido Domingo. Olyan formátumú muzsikusok léptek fel itt, mint Arturo Toscanini és a New York-i Filharmonikusok vagy a Wilhelm Furtwängler dirigálta Bécsi Filharmonikusok, de vezényelt itt Reiner Frigyes, Fricsay Ferenc, Lamberto Gardelli, Ferencsik János és Leonard Bernstein. A jazz olyan hírességei is adtak itt koncertet, mint Ella Fitzgerald, Count Basie, Duke Ellington és Oscar Peterson.