Tovább a tartalomhoz
David Adam Moore az Oberlin Conservatory of Music és a University of Cincinnati College-Conservatory of Music intézményekben szerezte diplomáját.
Több mint 60 főszereppel a repertoárján ma az egyik legkeresettebb bariton énekes; a világ vezető operaházai és zenekarai várják, fellépett már többek között a Metropolitan Opera, a milánói Scala, a Royal Opera House, a Lyric Opera of Chicago, a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Carnegie Hall, a Théâtre du Châtelet, a Grand Théâtre de Genève, az Izraeli Operaház, New York City Opera, a tokiói Bunkamura koncertterem, a Hannoveri Állami Operaház színpadain, valamint a Hollandi Rádió Filharmonikus Zenekarával, a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, az Amerikai Szimfonikus Zenekarral és a BBC Symphony Orchestra vagy az Orchestra of St. Luke's együttesekkel. Készített felvételeket vele az Innova, a GPR és a BMG kiadó, közvetítette fellépéseit a BBC, az Arte, az NPR, a Radio France, a RAI és a Holland Rádió.
A kortárs zene ünnepelt előadója, több ma is alkotó jelentős zeneszerző, mint például Thomas Adès, Eötvös Péter és David T. Little operáinak szerepeit formálta meg, miközben a kritikusok dicsérik klasszikus művek interpretálásért is a barokktól a klasszikán és a romantikán át a modern korig. Csak néhány példát említve a szerepekből: Don Giovanni, Anyegin, Figaro (A sevillai borbély), Billy Budd, Almaviva gróf, Carmina Burana bariton szólója.
A színpadi rendezőként, zeneszerzőként és mozgóképtervezőként is ismert, megalapított két New York-központú művészeti társaságot a GLMMR (Giving Light Motion, Memory, Relevance) és a Choreo Teatro csoportokat, különleges előadásaikkal olyan helyszíneken léptek fel, mint a 92Y, a NO/ Gallery vagy a Cell Theatre. A közelmúlt egyik nagy sikere volt Schubert Winterreise művére készült multiprodukciós előadás, amit bemutattak és lelkesen fogadtak a New York-i National Sawdust, az Atlanta Opera, a Des Moines Metro Opera és az Anchorage Opera színpadán is.
Ugyancsak a GLMMR csoporttal, valamint alkotótársával, a híres színházi és filmrendező Vita Tzykunnal vitte színre Nyman The Man Who Mistook His Wife For a Hat (A férfi, aki összetévesztette feleségét egy kalappal) című operáját az Indianapolis Operában, valamint díszlet- és jelmezterveket készítettek David T. Little Soldier Songs című művéhez az Atlanta Opera és a San Diego Opera részére.
Előadóművészként együttműködött mások mellett Holly Herndonnal a Blood Makes Noise című mű Guggenheim Múzeum-beli előadásán és Nick Hallett-tel a NYC Town Hallban.
David Adam Moore