Társulat

Ildar Abdrazakov

Ildar Abdrazakov

magánénekes
basszus

Ildar Abdrazakov az operavilág egyik legkeresettebb basszusa és generációja egyik legünnepeltebb művésze. Mióta 2001-ben debütált a milánói Scalában huszonöt évesen, az orosz énekesre sok operaház alapoz azóta is világszerte. Köztük a New York-i Metropolitan, a párizsi Operaház, a bécsi Staatsoper és a Bayerische Staatsoper.

Abdrazakov Ufában született, a mai Baskíria fővárosában. Mindkét szülője művész volt: édesanyja festőművész, édesapja pedig rendező. Abdrazakov négyévesen kezdett színészkedni apja rendezésében kőszínházban és filmekben is egyaránt. Ezek az élmények alapozták meg számára, hogy a későbbiek folyamán maga is művészi pályára menjen. Az Ufa Állami Művészeti Intézetből lediplomázva a Baskír Opera és Balettintézet társulatához csatlakozott. Az 1990-es évek végén több nemzetközi versenyt is megnyert: az Irina Arkhipova nagydíját, a Glinka Nemzetközi Énekversenyt, a Rimszkij-Korszakov Nemzetközi Énekversenyt és a nemzetközi Obraztsova versenyt is. Nemzetközi ismertségre a 2000-ben megnyert pármai Maria Callas Nemzetközi Televíziós Énekverseny révén tett szert, és ez vezette aztán a Scalában való debütálásához a következő évben.

Ildar Abdrazakov gyakorlatilag minden neves európai és amerikai operaházban énekelt, többek közt a madridi Teatro Realban, a Gran Teatro del Liceuban, a bécsi Staatsoperban, a San Francisco-i Operában, a washingtoni Nemzeti Operában és a Los Angeles-i Operában. A 2004-es Don Giovanni debütálása óta a Metropolitan Opera meghatározó művészévé vált. Szintén kedvelt művésze a milánói Scalának, és számos diadalmas előadása után a világ egyik legrangosabb operaháza Franco Abbiati díjjal tüntette ki a „Legjobb énekes” kategóriában.

Koncerteket adott Oroszországban, Olaszországban, Japánban és az USA-ban, és kizárólag olyan zenekarokkal énekelt együtt, mint a Metropolitan Opera Zenekara, a lipcsei Gewandhaus Zenekar, a Német Szimfonikus Zenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Rotterdami Filharmonikusok, a Francia Nemzeti Zenekar, a Scala Filharmonikus Zenekara és a római Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Olyan nemzetközileg is elismert karmesterekkel dolgozott, mint Riccardo Muti, Valery Gergiev, Sir Antonio Pappano, James Levine, Yannick Nézet-Séguin, Gianandrea Noseda, Bertrand de Billy, Riccardo Frizza and Riccardo Chailly.

Eltekintve a számos lenyűgöző előadástól, amelyek CD és DVD felvételre kerültek, Ildar Abdrazakov jelentős diszkográfiával is rendelkezik. Debütáló szóló albuma, a Power Players a nagy basszusszerepeknek tisztelegve 2014-ben jelent meg Delosnál, és nagyszerű kritikai visszhangnak örvendett. A 2018/19-es évadban debütált rendezőként is az Attila c. operával a Baskír Nemzeti Operában, ahol a főszerepet is ő énekelte.

Ildar Abdrazakovnak saját alapítványa van, melyet a fiatal művészek megsegítésére hozott létre. 2018 óta fesztiválokat szervez Oroszországban, meghívva neves énekeseket mesterkurzusok és koncertek megtartására. 2014 óta Ildar Abdrazakov az Elena Obraztsova Nemzetközi Zeneakadémia művészeti igazgatója.

Előadásai az évadban

október 30. 19:30
koncert
Sztárestek zongorával

ILDAR ABDRAZAKOV

Magyar Állami Operaház