Tovább a tartalomhoz


Los Angelesben született, édesanyja énekes, apja táncos volt. Tizenegy évesen a Herceg szerepét táncolta Balanchine híres A diótörő balettjében. Ezzel indult a két művész hosszú együttműködése. 16 évesen koreografálta és táncolta (Baby John szerepét) a West Side Storyt Los Angeles-ben, 18 éves korától rendszeresen kapott megbízásokat a Danny Kaye Show-ban, ahol olyan sztárok mellett táncolt, mint Gwen Verdon vagy Carol Channing. Szintén 18 évesen koreografált egy kezdő Los Angeles-i balett-társaságnál; itt találta meg őt Balanchine ismét, és vitte magával New Yorkba, hogy csatlakozzon a New York City Ballet-hez. Clifford Balanchine egyik legfiatalabb sztártáncosa és koreográfusa lett. A NYCB-nél rögtön jelentős szerepeket táncolt, 20 éves korában pedig már felkérést kapott Balanchine-tól, hogy készítsen koreográfiákat a híres társaság számára. Nyolc évet töltött a NYCB-nél, mindvégig fontos szerepeket táncolt Balanchine, Jerome Robbins és mások darabjaiban. Számos koreográfia kifejezetten az ő számára készült.
26 évesen visszatért Los Angelesbe, hogy megalapítsa a város első professzionális balettjét, a Los Angeles Ballet-et. A társulatnak több mint tíz éven át évi legalább száz fellépése volt Los Angelesben, valamint turnékra is mentek New Yorkba, Mexikóba, Kanadába, Tajpejbe, a Fülöp-szigetekre, Koreába és az Amerikai Egyesült Államok több városába. Számos filmes és televíziós produkcióban megjelentek.
Clifford különböző stílusú zenékre koreografált: Sting, Chicago, Van Halen, Annie Lennox, Ravi Shankar, George Gershwin, Scott Joplin, Mozart, Stravinsky és Csajkovszkij.
Szólistaként vendégművész volt gálákon Berlintől Londonon át Párizsig, fellépett a New York-i és Los Angeles-i filharmonikus zenekarokkal, valamint Balanchine is többször visszahívta a NYCB-hez vendégszereplésekre.
A Warner Bros. Studios céggel együttműködve elkészült a híres filmen alapuló koreográfia, a Casablanca, the Dance, melyet Clifford a Los Angeles-i Táncszínházzal mutatott be a pekingi "Nép Nagy Csarnoka" történelmi épületében.
Clifford kiadott ezen kívül egy videókazettát is, The Art of the Classical Pas De Deux címmel, valamint meghívást kapott Robert Redfordtól, hogy rendezze és felügyelje az általa alapított Sundance Institute workshop-videójának produkcióját.


John Clifford