Tovább a tartalomhoz
Joseph Breinl 1974-ben született Münchenben. Az első zongora- és hegedűóráit édesapjától kapta, később a müncheni Hochschule für Musikban tanult zongorázni Martina Bauer, Karl-Hermann Mrongovius és Gitti Pirner kezei alatt. A Német Akadémiai Ösztöndíj Alapítvány ösztöndíjasaként Breinl Amszterdamban folytatta szóló- és mesterkurzusokon való tanulmányait Willem Bronsszal, valamint szoros együttműködését Udo Reinemann-nal és Rudolf Jansennel. Csembaló és historikus előadásmód tanára Thérèse de Goede volt.

Még tanulmányai alatt tanári felkérést kapott alma materében és előadásokat az amszterdami Sweelinck-Konservatoriumban. Meghatározó volt számára Graham Johnson eredményalapú oktatásával való megismerkedés egy 2001-es mesterkurzuson. Invitálására Londonba ment tanulni, ahol a ruhri Zongorafesztivál ösztöndíját is megkapta.

Rendkívül nagysikerű fellépései a világ szinte összes meghatározó színpadán Joseph Breinlt generációja egyik legkeresettebb zongoristájává és csembalóművészévé tette. Olyan világhírű koncerttermekben lépett fel, mint a Carnegie Hall, a Teatro alla Scala, a bécsi Musikverein, a drezdai Semperoper, a londoni Wigmore Hall, a párizsi Salle Pleyel, a müncheni Nemzeti Színház és a tokiói Suntory Hall. Nagyszabású fesztiválokon is közreműködött, többek között a Schubertiaden Schwarzenbergen, a Hohenemsen, az Edinburgh-i Fesztiválon, a Trondheimi Kamarazene Fesztiválon, a Schleswig-Holstein Music Festivalon és a müncheni Operafesztiválon. Számos CD-felvétele is nagyszerű kritikai visszhangnak örvendett a sajtóban.

Joseph Breinl többszörös díjnyertese számos nemzetközi versenynek, köztük a londoni Wigmore Hall Competitionnek, 2005-ben pedig – Christianne Stotijn mezzoszopránnal együtt – „Echo” Rising Star Awarddal díjazták. Joseph Breinl többek között kísérte Miah Perssont, Renata Pokupicot, Christianne Stotijnt, Audun Iversent, Andre Morscht és Waltraud Meiert. Csembalón játszott Isabelle van Keulennel, Rick Stotijnnel és Antoine Tamestittel.

2010 ősze óta Joseph Breinl dal-előadásmódot tanít a grazi Kunstuniversitäten.
Joseph Breinl