Tovább a tartalomhoz
Isztambulban született 1981-ben. Hétévesen kezdett zongorát tanulni az Isztambuli Egyetem Állami Konzervatóriumában. 1999-ben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2004-ben summa cum laudéval szerzett master diplomát zeneszerzés szakon. 2005-ben Itamar Golan irányítása alatt a párizsi Konzervatórium hallgatója lett, emellett az IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique) kutatóintézetben tanult elektroakusztikus kompozíciós módszereket. Fiatal korától kezdve koncertezett Európa-szerte, Izraelben, Kanadában, számos zeneszerzővel és zongoristával dolgozott együtt, mint például Jonathan Harvey, Brian Ferneyhough, Hugues Dufourt, Hanspeter Kyburz, Zoltán Jeney, Andrea Szigetvári, Roland Batik, Vitaly Margulis, Sergei Dorensky művészekkel.
Munkája során több elismerésben is részesült, megkapta például 2004-ben az Junior Chamber International egyesület TOYP (Ten Outstanding Young Persons) művészeti-kulturális díját, melyet kiemelkedő fiatal személyiségeknek adnak; a Nadia and Lili Boulanger International Centre ösztöndíját; törökországi kultúratámogató vállalatok, a Koç és az Eczacıbaşı kifejezetten az ő számára hoztak létre támogatói díjat. Ugyanakkor versenyeken is eredményesen szerepelt, mint például a Zeneakadémia zeneszerzőversenyén; a különleges tehetségek Haydn- és Mozart-zongoraversenyén, illetve a Goethe Intézet által Németország és Kanada zeneakadémiáinak meghirdetett zeneszerzőversenyen, melyen ő képviselte Németországot Kanadában egy vonósoktettre komponált darabjával.
Művei 2006 óta a párizsi Editions Musicales Européennes gondozásában jelennek meg. 2008 és 2014 között dolgozott az Isztambuli Állami Opera és Balettnél, ahol opera- és balettkorrepetitor és a vezető karmester asszisztense volt, ezt követően 2016-ig a debreceni Csokonai Színházban volt korrepetitor. 2016 óta dolgozik a Magyar Állami Operaháznál a Magyar Nemzeti Balettel mint korrepetitor, jelenleg ő a korrepetitorok koordinátora is.
Lakatos Özdemir Başak Dilara