Tovább a tartalomhoz

A német zongoraművész, Matthias Samuil az egyik legkeresettebb énekes zongorakísérő a fiatalabb generáció körében. Zongoratanulmányait a Hanns Eisler Zeneakadémián végezte szülővárosában, Berlinben. Annerose Schmidtnél és Hella Walter-Arndtnál tanult, valamint részt vett Murray Perahia, Leon Fleisher, Brigitte Engerer és Graham Johnson mesterkurzusain is.

Emellett a dalkíséretnek és a kamarazenélésnek szentelte magát: további tanulmányokat folytatott Wolfram Riegerrel, Walter Olbertzzel és Semion Skiginnel. Továbbá értékes inspirációt kapott a következő művészekkel folytatott munka során: Dietrich Fischer-Dieskau, Krassimira Stoyanova, Deborah Polaski és Johan Botha.

Matthias Samuil rendszeresen fellép olyan kiváló énekesekkel, mint például Olga Peretyatko, Dmytro Popov, Anna Samuil, Michaela Kaune, Lena Belkina, Dimitry Ivashchenko, Nadja Michael, Serena Sáenz, Mandy Fredrich, Elena Maximova, Alfredo Daza, Julia Novikova, Slávka Zámečníková, Marina Prudenskaya, Pavol Breslik, Evelin Novak vagy Roman Trekel.

Intenzív koncerttevékenysége a Berlini Filharmonikusokhoz, a Buenos Aires-i Teatro Colónba, a valenciai Palau de les Artsba, a bécsi Musikvereinba, az Unter den Linden Állami Operaházba és a Deutsche Oper Berlinbe, az amszterdami Muziekgebouw-ba és a bázeli Stadtcasinóba, a zürichi Tonhalléba, a hallei Händel-Halléba juttatta. Koncertezett Drezdában és Kölnben, Hamburgban, Münchenben, Bécsben, Párizsban, Prágában, Pozsonyban, Szentpéterváron, Moszkvában, valamint Európa és az Egyesült Államok más városaiban is. Vendége volt ezen kívül a verbier-i, az Aix-en-Provence-i és Sioni fesztiváloknak, a lisszaboni Verão Clássico és a berlini „intonations” kamarazenei fesztiválnak, a jeruzsálemi Kamarazenei Fesztiválnak, valamint a baden-badeni, drezdai és a mecklenburg-vorpommerni fesztiváloknak. 2014-ben Mozart: A-dúr KV 414-es zongoraversenyével debütált a berlini Konzerthaus nagytermében.

Számos rádió- és televíziós közvetítés, valamint CD-produkció és streaming közvetíti művészi munkásságát. Koncerttevékenysége mellett Matthias Samuil mesterkurzusokat is tart. 2006 óta dal- és operaértelmezést tanít a Hanns Eisler egyetemen Berlinben, valamint 2021 óta a School of Music&Drama tanszéken, Rostockban.

Matthias Samuil