Tovább a tartalomhoz
Michael Boder (1958–) hamburgi és firenzei tanulmányai után München, Zürich, Hamburg és Berlin színházaiban kezdte pályafutását. 29 éves korában a Bázeli Színház zeneigazgatójává nevezték ki, később a barcelonai Gran Teatre del Liceu első karmestere volt, majd a koppenhágai Dán Királyi Operában töltött be hasonló pozíciót. Az elmúlt évtizedekben olyan jelentős európai operaházak, mint a Bécsi Állami Operaház, a Theater an der Wien, a milánói Scala, valamint Berlin, Drezda, Firenze, Brüsszel, Budapest dalszínházainak visszatérő vendége volt, de fellépet Tokióban és San Franciscóban is.
Széles repertoárján előkelő helyet foglalnak el Wagner, Strauss, Bruckner, Mahler, Berg és Schönberg szerzeményei, de előszeretettel koncentrál a 20. és 21. századi zenére is. Számos mű, köztük Henze-, Reimann-, Penderecki- és Trojahn-művek ősbemutatójának karmestere volt. Michael Boder a koncertszínpadokon is keresett dirigens.
A Magyar Állami Operaházban 2017-ben mutatkozott be az Elektrával, azóta visszatérő vendége a budapesti dalszínháznak, ahol Az árnyék nélküli asszony, az Ariadné Naxoszban és a Parsifal előadásait vezényelte.
Michael Boder