Tovább a tartalomhoz
A Prágai Előadóművészeti Egyetem zenei fakultásán tanult Václav Neumann, majd a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen Otmar Suitner professzor irányítása mellett. Tanulmányai után közvetlenül kinevezték a Csehszlovák Rádió Szimfonikus Zenekarának (ma Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara) karmesterévé. Hét év után, 1986-ban a Szlovák Nemzeti Színház zeneigazgatója lett Pozsonyban. Ezt a posztot a színház történetében addigi legfiatalabbként töltötte be. Vezényelte itt számos más mű mellett a Pillangókisasszony, az Aida, a Bohémélet, a Ruszalka, a Macbeth, a Tosca, A sevillai borbély, Az alvajáró (Bellini), a Faust (Gounod), The Whirlpool (eredeti cím: Krútňava, zeneszerző: Eugen Suchoň) operákat. Emellett rendszeresen turnézott Spanyolországban, Bulgáriában, Kínában, Magyarországon, Németországban és Hollandiában. 1993-tól az operazenekar mellett a Szlovák Filharmonikusokat is ő vezette.
Fő működési helyeként Pozsonyt később Prága követte, ahol a Nemzeti Színház vendégkarmestere lett, majd zeneigazgatóvá nevezték ki. Itt repertoárján volt többek között a Bohémélet, A sevillai borbély, A török Itáliában, Az eladott menyasszony, Rigoletto, Traviata, Ruszalka, Sámson és Delila, Macbeth, Libuše (Smetana), Don Giovanni, Figaro házassága, A varázsfuvola, Don Pasquale, Tosca, Norma, The Whirlpool, Aida, valamint balettműveket is vezényelt, mint például Prokofjev Rómeó és Júlia és Hamupipőke balettjeit. Ugyanakkor vendégkarmesterként továbbra is számos külföldi megbízása volt.
2012-ben az általa vezényelt, Christopher Alden rendezte Norma-előadás elnyerte a British Opera Award „A 2012-es év legjobb operája” díját. 2015-ben karmestere volt Philip Glass Satyagraha c. operája Thaddeus Strassberger rendezte új változatának, melyet a moszkvai Bolsoj Színházban vittek színre. Az előadás két Arany Maszk díjat is kapott.
Különféle lemezkiadókkal dolgozott már együtt, van felvétele például a Naxos, a Lyra, az Opus, az Audiophon, a Panton, a Supraphon, a Marco Polo és a Novalis kiadóknál.
Oliver von Dohnányi a 2015/2016-os évadtól a jekatyerinburgi Uráli Opera és Balett első karmestere.
A 2017/2018-as évadban az alábbi új rendezéseket vezényelte: Leoš Janáček Kátya Kabanova c. operája a Seattle Operában, A szerelmi tilalom a Buenos Aires-i Teatro Colónban, A hugenották a Magyar Állami Operaházban, Carmen az Új-zélandi Operában, valamint A varázsfuvola, Ruszalka és The Greek Passion (eredeti cím: Řecké pašije, szerző: Bohuslav Martinů) Jekatyerinburgban.
2018-ban megkapta az orosz nemzeti színházak legnagyobb díját, az Arany Maszk kitüntetést, „A legjobb operakarmester“ kategóriában.
Dohnányi Olivér