Tovább a tartalomhoz

Oliver Zwarg aktív operarepertoárjának részét képezi például Strauss operáiból Barak, Jochanaan és Orest szerepe, Wagner műveiből Amfortas, a hollandi, Kurwenal, Alberich és legfőképp Hans Sachs, Bergtől Wozzeck, Mozarttól Figaro, Leporello és Papageno, Verdi Amonasrója, Puccini Gianni Schicchije és Scarpiája, valamint Debussy Golaud-ja, ami folytán 2007-ben számos jelölést kapott a német Opernwelt magazin Év Művésze díjára. Az elkövetkezendő évadokban ez a lista többek között Wotannal (amit koncerten már elő is adott 2016-ban) és Iagóval fog bővülni. 2010-es szereplését követően Franz Schreker ritkán előadott Der Schmied von Gent operájában Chemnitzben a Frankfurter Rundschau külön dicsérte a „féktelen precizitást, amellyel végigvezette ezt a hatalmas címszerepet”, az Opernwelt pedig azt írta róla, hogy „testes, gyönyörű baritonjával szinte mintha a német Bryn Terfel lenne”. A produkció CD-jét 2012 februárjában a CPO adta ki. A 2020/21-es évadban debütált a moszkvai Nagyszínházban Jochanaan szerepében, 2021/22-ben pedig először léphetett fel (Pizarróként) a velencei Teatro La Fenice és (Kurwenalként) a bari Teatro Petruzelli színpadán.

A brémai születésű Zwarg Stuttgartban folytatta tanulmányait, így szoros kapcsolatot ápol a város operaházával, Németországon belül pedig visszatérő művész a kölni operában (ahol fergeteges sikerrel szerepelt Alberichként, mely szerepet újból eljátszotta, amikor a társulat 2010-ben és 2021-ben fellépett a jekatyerinburgi Shanghai Expón), Berlinben (Staatsoper unter den Linden és Komische Oper), Drezdában, Münchenben, Hamburgban, Darmstadtban és Chemnitzben. Nemzetközi szinten Barcelona, Madrid, Koppenhága, Toulouse, Bordeaux, Strasbourg, Lille, Lausanne és Liège operaházaiban lépett színpadra, valamint az amsterdami Concertgebouw-ban, illetve fesztiválokon is láthatta a közönség Salzburgban (a húsvéti és nyári fesztiválokon), Luzernben, Edinburgh-ban, Ludwigsburgban és a bécsi Wiener Festwochen fesztiválon. Operaszerepei mellett Zwarg a reneszánsztól a kortárs zenéig terjedő koncertrepertoárral is rendelkezik.

Oliver Zwarg olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Sir Simon Rattle, Daniele Gatti, Marco Armiliato, Lothar Zagrosek, Ingo Metzmacher, François-Xavier Roth, Tugan Sokhiev, Markus Stenz és Paul McCreesh, illetve Calixto Bieito, Claus Guth, Michael Hampe, Stefan Herheim, Peter Konwitschny, Nikolaus Lehnhoff, Robert Carsen, Achim Freyer és Jossi Wieler rendezőkkel.

www.oliverzwarg.com

Oliver Zwarg