Mozart Fesztivál online


A Magyar Állami Operaház partnere, az európai internetes operaközvetítések platformja, az OperaVision április 17-ig hét Mozart-operát tesz elérhetővé weboldalán. 

Az OperaVision egy Európai Uniós projekt, ami tizenhét ország huszonkilenc intézményét érinti, és amelyet a 188 tagot számláló, nemzetközi szervezet az Opera Europa fog össze. A streamelt, angol, német és francia nyelvű felirattal ellátott előadások között nemcsak operák, hanem gálák és énekversenyek is megtalálhatók. Mivel a szervezők célja az, hogy minél többen és jobban megismerjék ezt a világot, a különböző produkciók mellett háttéranyagok, interjúk, cikkek is szerepelnek.

A Magyar Állami Operaház 2017 decemberében csatlakozott a kezdeményezéshez. Bár a mostani megmozdulásban a budapesti dalszínház nem vesz részt, korábban elérhető volt az intézmény három produkciója: A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című Mozart-pasticcio Toronykőy Attila rendezésében, Rafael L. Villalobos színpadra állításában a Jancsi és Juliska, valamint a Vidnyánszky Attila-féle Bánk bán.

Az OperaVision Mozart Fesztiváljának központi eseménye a brüsszeli La Monnaie Da Ponte-trilógiájának élő közvetítése. Mindhárom produkciót ugyanaz a stáb vitte színre, akik a Figaro házassága, a Così fan tutte és a Don Giovanni történetét egymáshoz igazították, így néhány énekes több szerepben is látható. Az előadások az alábbi időpontoktól érhetők el:
Così fan tutte – 2020. március 19.
Figaro házassága – 2020. március 21.
Don Giovanni – 2020. március 24.

Aki már most szeretne Mozart-operában gyönyörködni, megteheti, hiszen kattintható a Don Giovanni a Finn Nemzeti Opera előadásában, a színész-rendező Jussi Nikkilä színpadra állításában, kortárs és rokokó elemekkel dúsítva.

A folytatásban a Bergeni Nemzeti Opera Titus kegyelme produkcióját láthatják az érdeklődők április 3-tól, majd David McVicar lenyűgöző glyndebourne-i Szöktetés a szerájból előadását április 10-től. Az OperaVision Mozart Fesztiválját egy igazi kuriózum, a Scipio álma zárja. Ezt az egyfelvonásos serenata drammaticát Mozart Hieronymus von Colloredo salzburgi hercegérsek beiktatására komponálta, mindössze tizenhat évesen. A művet, ill. annak részleteit zártkörűen adták elő, a zeneszerző életében nagy valószínűséggel nem mutatták be teljes egészében. 1979-ben azonban a salzburgi Mozart Héten olyan előadók keltették életre a szólamokat, mint Edita Gruberova, Peter Schreier vagy Thomas Moser. Az amerikai kontinensen csak 2001-ben mutatták be a darabot. A mű most a velencei Teatro La Fenice fiatal énekművészeinek és az Accademia di Belle Arti képzőművészeinek díszlet- és jelmeztervével megvalósuló produkciójában látható április 17-től.

A közvetítésekért és további információkért látogasson el az OperaVision oldalára: https://operavision.eu/en