Carl Maria von Weber

A bűvös vadász

opera 16 Mahler bérlet

2015. május 27., szerda 19:00

Magyar Állami Operaház

Ajánló

Romantikus opera két részben, három felvonásban, német nyelven, magyar felirattal

Az előadás hossza: , 2 szünettel.

Mitől bűvös a bűvös vadász? Attól, hogy bűvös golyóval lő. Hétből hat talál, a hetedik az ördögé: arra irányítja, akire akarja. Max a főerdész kedvenc vadásza, lányának vőlegénye, a főerdészi cím örököse. Fél a régi szokás követelte próbalövéstől. Ha elvéti, se lány, se állás. Max a próba közeledtével egyszer sem talál. Sebezhetővé válik. Elfogadja vadásztársa, Kaspar segítségét: megszerzi a bűvös golyókat. Csak egy ellencsoda menti meg attól, hogy elveszítse mindazt, ami miatt a lelkét kész volt elveszíteni.

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2015. május 27.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
22:00

Cselekmény

I. felvonás 
1. jelenet Népünnepély. Lövészverseny. A győztes Kiliánt ünneplik. A diadalba káröröm vegyül. Mert Max, a legjobb lövész a megyében, egyszer sem talált célba. A parasztok csúfolódnak rajta. 
2. jelenet Kuno, Max jövendőbeli apósa és főnöke rendet teremt a felhorgadó Max és a parasztok között. De őt is feldühíti Max sikertelensége, mert ez már négy hete így megy. Kaspar, Kuno másik vadásza azt tanácsolja Maxnak, menjen péntek éjfélkor egy keresztútra, húzzon kört maga köré, és hívja segítségül a fekete vadászt, mert biztos, hogy rontás van a fegyverén. Kuno letorkolja, de Maxot is figyelmezteti: ha a másnapi próbalövésen is bakot lő, nem kapja meg a lányát, Ágotát, és a vele járó örökös főerdészi állást. Senki nem ismeri pontosan, honnan ered a próbalövés hagyománya. Kuno elmeséli. Az ősapja, szintén Kuno, egy mesterlövéssel nyerte el az örökös jogú főerdészi hivatalt, és a velejáró lakást. De az irigyei megvádolták, hogy bűvös golyóval lőtt, a mesterlövés az ördög műve volt. Ezért Kuno minden utódjának próbalövésen kell bizonyítania, hogy érdemes az örökségre. Maxot ettől még jobban nyomasztja, hogy másnap vagy megfelel az elvárásoknak, vagy mindent elveszít. Kuno az önbizalomra, Kaspar kockáztatásra biztatja. Max egyedül marad. 
3. jelenet És mégsem egyedül. Samiel, az ördög megtestesítője lassan köröz körülötte. És amikor odáig jut kétségbeesésében, hogy „Egészen elhagyott az ég?”: felkínálkozik neki az ördög. 
4. jelenet Kaspar visszajön, hogy addig üsse a vasat, amíg meleg. Samiel segítségét kéri, és vad táncba viszi Maxot. Megszédíti. Ágotával zsarolja. Ha most se visz haza zsákmányt, az rossz előjel holnapra. Kezébe adja a puskáját. Max szinte hozzá sem ér, és annyi kudarc után eltalálja az eltalálhatatlannak gondolt célpontot. Egy sast. Maxot megrémíti Kaspar magyarázata, hogy bűvös golyóval lőtt, de már megcsúszott. Kaspar éjfélre a Farkas-szurdokba hívja bűvös golyót önteni. És Max elfogadja. 
5. jelenet Kaspar diadalmaskodik. Bosszúja sikerülni látszik. 
II. felvonás 
1. jelenet Az erdészházban. Anci szöget üt Kuno ősapaképébe, mert leesett. Megsebezte Ágotát, és ez szöget üt a fejükbe. És a szívükbe. Anci fel akarja rázni Ágotát. Az élet szépségeit szegezi szembe a tehetetlen szorongással. Ágota jó előjelre vár. Holnap lesz az esküvője. Vagy nem. Az előjelek inkább aggasztóak. A Remeténél járt, akinek látomása volt, hogy Ágotát baleset éri. Egy csokor rózsát adott ajándékba, hogy az talán megvédi majd. Anci elmegy a tollasbálba. Ágota Maxot várja. 
2. jelenet Szép az éjszaka. Ágota az Úrhoz fohászkodik. Nyugtalansága váratlanul ujjongásba csap, mert meglátja Maxot. 
3. jelenet Max alighogy megjött, menni készül. A viselkedése zavart, szokatlan. Már nem tágít tőle az ördög. Anci próbálja oldani az ügyetlenül alakuló beszélgetést. Ha nem lesz szerencséd holnap, mondja Ágota, belehalok. Épp ezért kell elmennem, válaszolja Max. Elszántan indul a Farkas-szurdokba. Max még bocsánatot kér, de Ágota nem haragszik, csak félti.
Változás 
4. jelenet Farkas-szurdok. A holnapi nap Kasparnak is élethalál kérdés. Lejár a három év haladék, amit az ördögtől kapott. 
5. jelenet Samielt hívja. Újabb három évet kér, és cserébe felajánlja neki Maxot. Samiel kérdésére, hogy Maxnak mért lenne szüksége rá, Kaspar elmondja, bűvös golyóra van szüksége. Hat talál, a hetedik megtréfál. Az az ördögé. És Kaspar azt kéri Samieltől, irányítsa a hetediket Ágotára. Ez majd kétségbe ejti Kunót és Maxot – hármat egy csapásra. Kaspar nem kap egyértelmű választ. 
6. jelenet Kaspar készülődik. Max megjelenik, de habozik. Halott anyját látja, aztán Ágotát vizionálja. Elszánja magát. A golyóöntés Kaspart is megviseli. Megerőltető gonosznak lenni. A hatodik után Kaspar rémülten hívja Samielt, és Max utána kiáltja: Samiel, segíts! A hetedik golyó is kigurul. És Samiel válaszol: Itt vagyok! 
III. felvonás
1. jelenet Másnap. A vadászat. Maxnak már csak egy golyója van, de azt a próbalövésre tartogatja. Kaspartól akar szerezni, de ő nem adja, inkább gyorsan ellövi.
Változás  
2. jelenet Ágota az Örökkévalóhoz fohászkodik. Aki minden élőlény felé szeretettel fordul, róla is gondoskodni fog. 
3. jelenet Anci észreveszi, hogy Ágota sírt. Mert azt álmodta, fehér galamb volt, Max rálőtt, megint Ágota volt, de a helyén egy fekete madár fetrengett a vérében. Kicsit sok a rossz előjelekből. Anci reális magyarázatot próbál adni, amit még egy nagynénjéről szóló, banálisan végződő rémtörténettel is megtámogat. De inkább gyorsan elszalad a menyasszonyi koszorúért. 
4. jelenet A koszorúslányok dalt énekelnek Ágotának a menyasszonyi koszorúról. A dalbeli menyasszony hét évig várt a vőlegényre. 
5. jelenet Anci dobozban hozza a koszorút. Kinyitja. Halotti koszorú van benne. Ágota meglepő lélekjelenléttel a Remete rózsáiból fonat koszorút magának. 
Változás 
6. jelenet Vadászok kórusban dicsőítik a vadászat örömeit. Ottokár herceg elégedett Max teljesítményével. Csak a formaság kedvéért kiszemel egy fehér galambot a próbalövés céljául. Max már emeli a fegyverét, amikor Ágota rákiált: Ne lőj, én vagyok a galamb. Max lő, mindenki azt hiszi, hogy Ágotát találta el, de nem, Kaspart érte a hetedik, az ördöggolyó. Megátkozza az eget, az éggel az ördögöt, és meghal. Becsapták. Ottokar száműzi Maxot, mert ő is benne volt a golyóöntésben. De közbelép a Remete. Nem lehet egyetlen lövéstől függővé tenni két ember boldogságát. Ne legyen többé próbalövés. Max kapjon egy próbaévet. Derüljön ki, mit akar, és meg tud-e harcolni érte. Hálát adnak annak, aki a csillagok fölött van, amiért megvédte az ártatlant.