Ferruccio Busoni

Doktor Faust

opera 14 premier Concertante bérlet

2015. május 22., péntek 19:00

Magyar Állami Operaház

Ajánló

Félszcenírozott opera két felvonásban, egy részben, német nyelven, magyar és angol felirattal

Magyarországi premier

Az előadás hossza: , szünet nélkül.
Húsvét hajnalán épp a Hiszekegyet éneklik a népek, mikor Faust, a wittenbergi egyetem tanára saját vérével aláírja a szerődést Mefisztóval... 
Így kezdődik Busoni operája, amit az I. világháború kellős közepén, 1916-ban kezdett komponálni, s amelyet élete fő alkotásának szánt. Nyolc éven keresztül dolgozott rajta, és saját halála akadályozta meg abban, hogy elkészüljön a művel. 
...a tudós az út végén becsukja a könyvet. Imádkozni kéne, de nem jönnek a szavak. Vajon egy jócselekedet elég-e a lelki üdvért? Még van egy kis idő éjfélig...

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2015. május 22.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
20:30

Cselekmény

Prológus – Faust dolgozószobája Wittenbergben
Wagner, a tudós famulusa jelenti be három krakkói diák érkezését, akik a feketemágia könyvét, egy kulcsot és egy borítékot hoznak a „Mesternek”. A három diák titokzatos módon eltűnik.

II. Prológus – Ugyanott, éjfélkor
Faust kört rajzol maga köré a földre, és Lucifert szólítja. A bukott angyal szolgája, Mefisztó láng formájában jelenik meg. „Add meg maradék életemre minden vágyam beteljesülését. (...) Adj tudást, és az azzal járó szenvedést. (...) S a végén, ha kimerültem, te kérhetsz.” – sorolja kívánságait a tudós. „És akkor szolgám leszel.” – mondja Mefisztó. Faust megretten az alkutól, de odakint már várnak rá ellenségei: hitelezői, a papok és a katona (annak a lánynak a bátyja, akit Faust korábban szégyenben hagyott). Faustnak nem marad más választása: parancsára Mefisztó megöli a kint várakozókat. „A pokol munkája elkezdődött.” A távolból felhangzik a húsvéti kórus és a Hiszekegy. Faust aláírja a szerződést.

1. jelenet – A pármai udvar
A pármai hercegi pár esküvője utáni ünnepségen a ceremóniamester attrakcióként a híres Doktor Faustot mutatja be. A hercegné és Faust között első látásra vonzalom támad. Faust nekifog a mágiának: a nappalból éjszakát varázsol; a hercegné kérésére megidézi Salamon királyt, majd előtűnik mellette Sába királynője is. A hercegnek is feltűnik a hasonlóság Salamon és Faust, és Sába és a hercegné között... Második jelenésként Keresztelő Szent János és Salome tűnnek elő: a férfi Salome egy intésére meghalhat. A hercegné riadtan kiált fel, érzelmeit elárulván: „Nem halhat meg!” Az asszony hátrahagy mindent és követi Faustot.

2. jelenet – Kocsma Wittenbergben
Diákok faggatják Faustot: meséljen kalandjairól, szerelmeiről. Faust a távolba réved: szorongva idézi fel a pármai hercegné emlékét, akinek egy éve „vesztette nyomát”. Mefisztó lép a kocsmába és egy halott csecsemőt dob Faust lába elé; a pármai hercegné halott, és ezt küldi emlékül. Gúnyos dalban énekli meg az igazságot: Faust sorsára hagyta a várandós hercegnét. Az elszörnyedt diákokat megnyugtatja, hogy csak szalmabábu a csecsemő. A diákok elmenekülnek, Faustnak pedig trójai Helené jelenik meg, ám amint a tökéletes szépséget érintené, a látomás eltűnik. „Semmit sem tettem. Kezdhetem elölről.” – mondja a tudós. A három krakkói diák jelenik meg, közlik Fausttal, hogy aznap éjfélkor lejár az idő...

Utolsó jelenet – Havas utca Wittenbergben
Mefisztó éjjeliőr képében kongatja el az időt éjszaka. Faust visszatér oda, ahonnan elindult. A templomban a hívek az utolsó ítéletről énekelnek. Faust meglát egy koldust karján egy gyermekkel. Odamegy, hogy segítsen rajtuk, s döbbenten ismer rá a hercegnére, aki rábízza a gyermeket: „Még van idő, hogy befejezd a munkát!” Faust imádkozni próbál, ám a kereszten Krisztus helyett Helené jelenik meg. A tudós lefekteti a gyermeket a padlóra, ő maga újra a mágikus körbe lép, és „befejezi a munkát”: az utána következőre bízza az alkotás folytatását. Éjfélt üt az óra, Faust meghal. Teste helyén egy kamaszgyermek kel fel. „Rádhagyom életem, én, Faust – egy örök akarat.” 

A cselekmény az előadás húzott anyagának keresztmetszetét meséli el.