VIII. Henrik feleségei

opera

2016. május 27., péntek 22:30

Operaház – Vörös szalon

Ajánló

Részletek

Helyszín
Operaház – Vörös szalon
Dátum
2016. május 27.
Kezdés ideje
22:30
Befejezés ideje
23:45

Cselekmény

A kor: átmeneti. Valahol a késő középkor és a reneszánsz hajnalának mezsgyéjén. Csupa mozgás, változás, alakulás. Dinamikus időszak, de telis-tele bizonytalansággal. Ismerős?
A téma: a házasság. Ennél szembeötlőbben mai problémát nehéz találni.
A központi helyszín: a királyi udvar.
Mégpedig VIII. Henrik udvara – egy erotikától fülledt és besúgásoktól szennyes világ. Megcsalások, botrányok, rágalmak és igaz vádak, váló- és konstruált perek, haláli és halálos tréfák színhelye.
5 esküvő és 5 temetés – avagy 5 nő és 1 férfi sorsa. VIII. Henrik a kulcsfigura, az ő terveinek, döntéseinek és választásainak tükrében jelenik meg az öt különböző asszonyi alak. A kegyetlen, féktelen, életveszélyes férfi egyben lírai jellem is: „mellékállásban” költő és zeneszerző. A nők mindannyian ehhez a komplex alakhoz könyörögnek, őt próbálják meggyőzni, neki fedik fel titkos érzéseiket, neki intézik utolsó szavaikat és bizony felé szórják átkaikat is.
Az előadással közelről vesszük szemügyre azt a világot, ahol kegyetlen törvények uralkodnak. Ne feledjük: Indignatio Principis Mors Est – azaz: „A fejedelem neheztelése: halál”. Ezt mi sem bizonyíthatja jobban, mint az öt nő – Boleyn Anna, Jane Seymour, Anne of Cleves, Ctaherine of Aragon és Catherine Howard – egykoron mind boldog házastárs és ifjú mátka – sorsának tragikus végkifejlete.
A Shakespeare-emlékév alkalmából készülő előadásban elhangzanak: VIII. Henrik saját zenei szerzeményei és versei, az udvarhoz kötődő költők remekei (Mészöly Dezső fordításában), Shakespeare színdarabjainak részletei (VIII. Henrik és Sir Thomas More), valamint romantikus operarészletek és kortárs zenék, mindenekelőtt Libby Larsen Try me, good king: The last words of the wives of Henry the VIII. című, öt tételből álló dalciklusa.

Rendező: Widder Kristóf
Dramaturg: Molnár Szabolcs
Zongorakísérő: Jászberényi Lilian
Előadók: Zavaros Eszter, Csémy Balázs, Pallag Márton