Gyöngyösi Levente

A gólyakalifa

opera

2017. május 29., hétfő 19:00

Magyar Állami Operaház

Ajánló

Hangversenyszerű előadás, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás hossza: , 1 szünettel.
A kolozsvári születésű Gyöngyösi Levente (1975-) kétfelvonásos operájának, A gólyakalifának a teljes értékű színpadi bemutatójára 2005. május 28-án az Operaházban került sor, Harangi Mária rendezésében. „Engem a személyiség kibomlása és felbomlása vonzott elsősorban, az az átmenet, amely során egy fiatal ember teljesen napsugaras lénye és helyzete a legsötétebb tragédiába fordul” – mondta Gyöngyösi a Babits Mihály regénye nyomán, Balla Zsófia librettójára készült művéről. Az eminens diák, Tábory Elemér és az álmaiban megjelenő másik én, az asztalosinas vérre menő küzdelme valódi tragédiává növekszik az operában.

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2017. május 29.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:50

Cselekmény

I. felvonás
1. kép
Tábory Elemér, a gimnázium eminens diákja és családjának büszkesége, egy verőfényes reggelen szörnyű álomból ébred: álmában asztalosinas volt, akit ütöttek-vertek. Hiába próbálja megosztani szorongató érzéseit a családjával, apja figyelmezteti: szedje össze magát. A család az évzáróra, utána pedig a Ligetbe, majálisra készül, melynek szenzáciόja a bagdadi bábszínház érkezése.

2. kép
Az asztalosműhelyben az Inast megpróbálják kiverni az ágyból. Élete csupa nyomorúság: csak verés és megszégyenítés jut osztályrészéül. Keservei elől az alvásba menekül: álmában van egy másik, jobb élete, ahol senki nem veri és még neve is van. Az Inas akaratlanul kilesi, hogy a Fősegéd a Mestere feleségét fogdossa. Elzavarják, de a Fősegéd megijed, hogy az Inas elárulja őket, ezért utána ered.

3. kép
A majálison az érettségit ünneplő diáktársaival ellentétben Elemér szorongva gondol a férfivá érésre. Ahogy felidézi mocskos álmát, egyszerre az Inas is megjelenik. Felszabadult attόl, hogy rajtakapta a Mesternét: úgy érzi, kínzói most a kezében vannak, többé nem kell eltűrnie tőlük a verést. Amilyen gyorsan megjelent, úgy el is tűnik a földön talált pénztárcát zsebre rakva. Az édesanyja és a családi barát Hadnagy flörtjén megundorodó Elemért egy örömlány, Sylvia szólítja le. Elérkezett a férfiasság próbája: a fiú leküzdi zavarát s nem utasítja el Sylvia közeledését. Ekkor a Kikiáltó bejelenti a Bagdadi Bábszínház előadását.

Közjáték
A gólyakalifa. A mesebeli történet szerint a Kalifa és a Nagyvezír varázsport vásárol. Aki szippant belőle és kimondja a varázsszót, állattá változik. De aki állatalakban elneveti magát, az elfelejti a varázsigét, és örökre állat marad. A Kalifa és a Nagyvezír gólyává változik, de bekövetkezik, amitől óva intették őket. A varázslat rögtön be is teljesül rajtuk, és a gólyalétből nincsen visszaút…

3. kép (folytatás)
Elemér és az Inas nem nézik tovább a bábjátékot: azonnal magukra ismernek a történetben, hiszen mindkettőjüknek van egy homályosan felsejlő másik élete. Ám míg Elemér feledni, az Inas megtalálni szeretné álombéli önmagát. Rémálmai elől Elemér Sylvia karjaiba menekül. Az Inas elalszik egy padon, remélve, hogy egy újabb álom többet árul el másik énjéről.

4. kép
A garniszállóban Elemér először idegenkedve nézi a vetkőző Sylviát, majd enged sürgető vágyainak: megismeri a szerelmi beteljesülést. Míg Elemér önmagától megundorodva távozik az örömlánytól, az Inas sóvárgással a szívében ébred: álmában egy gyönyörű nő karjaiban férfi lett. Sylvia az ártatlan fiúk iránti szenvedélyéről énekel.

II. felvonás
5. kép
Az Inas a Ligetben alszik. Itt bukkan rá a Fősegéd, és megtalálja nála a majálison elemelt idegen pénztárcát. Az Inas nem ijed meg a leleplezéstől, rögtön visszavág: ismeri a Mesterné és a Fősegéd titkát. A felelet azonnal kiábrándítja: ki hinne neki? A Fősegéd megzsarolja az Inast: vagy visszatér a műhelybe és lop neki a Mester pénzéből, vagy feljelenti a rendőrségen.

6. kép
Elemér kínzó álmai elől Velencébe utazik. Mivel nem tud szabadulni rémálmától, örök ébrenlétre kárhoztatná magát. Szörnyű látomások gyötrik, teljes elkeseredettségében már az öngyilkosságra gondol, amikor a hotel ablakából megpillantja Etelkát: lehet, hogy mégis van remény?

7. kép
Az Inas kilátástalan élete elől Sylviához menekült. Az együtt-töltött éjszaka után rájuk ront a Fősegéd, és az Inason követeli a Mestertől lopott pénzt. Az Inas ellenszegül, ám ekkor megjelenik a Mester is. A Fősegéd lopással vádolja az Inast, aki előbb leleplezi a Mesterné és a Fősegéd viszonyát, majd elmenekül.

8. kép
A varázsos Velencében Elemér és Etelka egymásra talál. Elemér először említi szerelmének a benne lakozó poklot. Etelka áradó szerelmes áriával vigasztalja: az ember legbelül mindig magányos, de ő nem hagyja el Elemért.

9. kép
Az Inas visszatér Sylviához a kávéházba. Mindössze egyetlen éjszakáért esdekel, aztán történjék bármi. Sötét, halál-tónusú tangóban forrnak össze.

10. kép
Elemér utolsó reménye Etelka, akivel megosztja titkát. A lány - naivul - azt tanácsolja Elemérnek, álmában vegye rá az Inast, hogy ölje meg magát: így megszabadulhat gonosz énjétől. Elemér megfogadja a lány szavait.

11. kép
A táncból visszatérő Inas pezsgőt rendel, és vastag bankóköteget lobogtat a hitetlenkedő pincér orra előtt. Mivel a pincér lopásra gyanakszik, értesíti a rendőrséget. A vonakodó Sylviát az Inas az öltözőbe rángatja, és megfojtja. Elemér Etelka holtteste fölött áll. Az Inas és Elemér felismerik egymást: egymásra szegezik a pisztolyt. Álom és valóság összeér.

(Romhányi Ágnes)