Kodály Zoltán

Canticum Rákóczianum (Czinka Panna)

2017. június 5., hétfő 19:30

Magyar Állami Operaház

Ajánló

Hangversenyszerű előadás, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás hossza: , szünet nélkül.
1948. március 15-én, a nagy magyar centenárium napján, ma már rekonstruálhatatlan körülmények között végül nem került sor emblematikus zeneszerzőnk, Kodály Zoltán harmadik színpadi művének ősbemutatójára. De legalábbis az este felemásra sikeredett, a darabot csak félig játszották el, pedig 'a fordulat évének' kommunista eufóriája és teljes sebességre kapcsoló terrorja egyaránt indokolta volna, hogy a pártelit, élén Rákosi Mátyás főtitkárral képes legyen a kulturált viselkedésre az Operaházban. (Állítólag a szünetben túlságosan leittasodtak az elvtársak, és végül ezért nem folytathatták az előadást.) Természetesen az sem kizárható, hogy a végül mindössze másfél estét megért Canticum Rákóczianum (Czinka Panna), a kurucz idők prímás cigánylányának és Ocskay brigadérosnak Balázs Béla-i története sem volt mérhető Háry János és a Székely fonó értékéhez. Ugyanakkor lehetetlen, hogy Kodály zsenije a szóló- és kartételekben ne lenne tetten érhető: a szerző halálának 50. évfordulóján és az Opera Magyar Évadának keretében kötelező, sőt egyfajta történelmi elégtételnek is tűnik a kurta-furcsán leradírozott daljáték legalább kottaanyagának feltámasztása és hangrögzítése.

Kodály: Szimfónia
Kodály: Canticum Rákóczianum (Czinka Panna)

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2017. június 5.
Kezdés ideje
19:30
Befejezés ideje
22:30

Cselekmény

Canticum Rákóczianum (Czinka Panna)

Történik: a Felvidéken a kuruc szabadságharc idején

I. felvonás
Ocskay brigadéros kuruc vitézei egy égő várat foglalnak el, amiből elérhetetlen szerelme, a grófnő a labanc táborba menekült. Ocskay a kuruc táborbeli jobbágy-nemes széthúzásban a parasztokat támogatja. Miközben Czinka Panna hegedűje szól, Ocskay megesketi katonáit arra, hogy megölik őt, ha elpártol Rákóczitól.

II. felvonás
A Rákóczi-induló. Ocskay nem vesz részt Bercsényi főgenerális csatájában. A parasztok - miután Czinka Panna azt állította a kapitányoknak, hogy Ocskay elindult a csatába - elpártolnak a brigadérosuktól, és hazamennek. Panna megszólaltatja a Rákóczi-indulót.

III. felvonás
1. kép
Ocskay lerészegedik, amikor maghához tér, megtudja, hogy Bercsényi nélküle is csatát nyert. Becstelenségét átérezve átadja kardját a főgenerális követének, és Pannával elbujdosik. Keresni kezdik.

2. kép
A hollók. Panna nem tudja megvigasztalni Ocskayt, aki Pozsonyba szökik Heiter tábornokhoz, hogy a grófnőt viszontlássa. A kapitányok kimondják az esküszegőre a halálos ítéletet, Panna elindul gazdájáért az ellenséghez.