Liszt Ferenc

Don Sanche

opera

2017. május 11., csütörtök 15:00

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Ajánló

Kreatív közösségi zenehallgatás

1825. október 17-én, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című opera párizsi ősbemutatóján a közönség szűnni nem akaró tapssal várta, hogy az akkor 13 éves (!) zeneszerző színpadra lépjen. A hangos siker ellenére a Grand Operában összesen négy előadást ért meg az előadás, majd újabb százötven évig nem is mutatták be Liszt Ferenc egyetlen, teljes egészében ránk maradt operáját. Az ok banális: egészen 1903-ig azt hitték, hogy a partitúra megsemmisült az egykori párizsi Opera épületét sújtó tűzvészben. Az operát 1977-ben egy londoni együttes mutatta be először színpadon, és 1997-ben készült el az első CD-felvétele. A 2011-es Liszt évben a Szegedi Nemzeti Színház vállalkozott az első magyarországi szcenírozott előadásra, Anger Ferenc rendezésében, és még abban az évben Miskolcon Katharina Wagner színrevitelében is bemutatták az operát. Liszt ifjúkori zsengéjében a címszereplő lovag hiába vár bebocsáttatásra a szerelem kastélyába, a varázsló Alidor birtokára csak a viszontszeretettek léphetnek be...

Előadó: Molnár Szabolcs

Részletek

Helyszín
Operaház – III. emeleti Cukrászda
Dátum
2017. május 11.
Kezdés ideje
15:00
Befejezés ideje
16:30

Cselekmény

I. rész
A szerelem kastélyába bárki beléphet, akinek van párja és már megismerte a szerelmet. Don Sanche érkezik a kastélyhoz, aki reménytelen szerelmet táplál Elzire iránt. Be akarna lépni a kastélyba, de apródja útját állja: a szerelem kastélyába csak szerelmespárok léphetnek be. A lovag elpanaszolja neki, hogy imádottja nem viszonozza az érzelmeit, így igazán nem az ő hibája, hogy még mindig magányos agglegény. Nemsokára megjelenik a kastély ura, Alidor is, aki elmeséli, hogy a kastélyt a saját szerelmei emlékére állította. Miután ő is megismerkedik Sanche történetével, megidézi az éppen Navarra felé tartó Elzire alakját, és megjósolja, hogy a hercegnő királyi sarjat fog választani. Ezután enged Sanche kérésének: szélvihart támaszt, amivel eltéríti a hercegnőt és kíséretét eredeti céljától, és a kastély felé vezérli őket. A hercegnő fáradtan, elcsigázottan érkezik meg. Szeretne menedéket lelni a kastélyban, de mivel nincsen még választottja, az apród őt sem engedi be. Kapóra jönne az ismét felbukkanó Don Sanche, de a hercegnő újra kikosarazza. Elzire ugyanis mást szeret, most is ő hozzá igyekezett, de eltévedt. Zélise is arra biztatja úrnőjét, hogy fogadja párjául Sanche lovagot, de a hercegnő megmakacsolja magát, így hiába lesz egyre hűvösebb, végül az egész társaság a szabad ég alatt hajtja álomra a fejét.

II. rész
Megvirradt. A kastélyból kihallatszik a boldog szerelmesek éneke. Megjelenik Romualde, Elzire szerelme. Megtudta, hogy a hercegnő és kísérete eltért szándékától, ezért nem érkezhettek meg hozzá. Elhatározza, hogy ha kell, erőszakkal viszi magával a lányt. Don Sanche nem hagyja annyiban szerelme inzultálását: párbajra hívja a lovagot. Bátorságát és önfeláldozását látva Elzire szíve megenyhül: Ámorhoz fordul segítségért, kéri, hogy Sanche-ot segítse győzelemre. De minden hiába: a címszereplő a viadalban súlyos sebet kap. Elzire ekkor arra utasítja Zélise-t, hogy kérjen bebocsátást a kastélyba, ugyanis Sanche életéért kész felajánlani a sajátját. Ekkor megjelenik Alidor, és kiderül, hogy Romualde lovag és a párbaj csak színjáték volt, a szerelem próbája, amelyet mindketten kiálltak. Így már nincs semmi akadálya, hogy belépjenek a szerelem kastélyába. Don Sanche és Elzire örök szerelmet esküsznek egymásnak, és boldogan lépik át a kastély küszöbét.