Goldmark Károly

Sába királynője

kortárs opera 14

2017. május 18., csütörtök 18:00

Erkel Színház – Nagyszínpad

Ajánló

Opera négy felvonásban, két részben, német nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás hossza: , 3 szünettel.
Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője fáradhatatlanul kutatta a Bölcsességet, s azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye annak tudását. A Bécsben élő, vallásos zsidó családba született, magyarságát híven őrző Goldmarkot egyik tanítványának szépsége ihlette a különös, bibliai tárgyú opera megírására, melynek témája egy túlfűtött szerelmi háromszögtörténet a szeszélyes királynő, egy fiatal jeruzsálemi diplomata és a főpap lánya között. A szerző halálának 100. évfordulóján bemutatott nagyszabású, látványos előadást Káel Csaba vitte színre.



Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2017. május 18.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
21:00

Cselekmény

I. felvonás
Terem Salamon palotájában 
Szulamit, a Főpap lánya, izgatottan várja vissza vőlegényét, Asszádot, aki Salamon király parancsára épp Sába királynőjének palotabeli látogatását készíti elő. A fiatalok esküvője másnap esedékes. Asszád visszatér a palotába és elmondja Salamon királynak, hogy a libanoni cédrusok árnyán beleszeretett egy titokzatos nőbe, és már nem szereti Szulamitot. Salamon azt tanácsolja Asszádnak, hogy ne kövesse ezt a fellángolást, hanem tartson ki korábbi elhatározása mellett, és vegye feleségül Szulamitot.
Sába királynője kísérete élén megérkezik a palotába. Ahogy köszönti a királyt, fellebbenti fátylát, és Asszád meglátja, hogy ő maga az a titokzatos asszony, akivel útja során találkozott. De a királynő úgy tesz, mintha nem ismernék egymást, ami összezavarja a fiatalembert. A király fogadást ad a királynő tiszteletére.
II. felvonás
A palota kertje, éjjel 
Sába királynője titkon kijön a kertbe az ünnepségről. Épp Asszád közelgő házasságán jár az esze, amikor szolgája, Astaroth, szól neki, hogy Asszád a közelben van, majd a szolga csábító keleti dallamokkal, „mágikus hangokkal” odacsalja a fiatalembert úrnőjéhez. Asszád és a királynő fűtött beszélgetésbe kezd, amely szenvedélyes ölelésbe torkollik. Légyottjukat a Templomfelügyelő szakítja félbe, amikor napfelkeltekor Izrael gyermekeit imára szólítja.
Összegyűlik az esküvőre a násznép. Asszád és Szulamit esketése már majdnem véget ér, amikor feltűnik Sába királynője, hogy átadja nászajándékát. A királynő továbbra is idegenként kezeli a fiatalembert, aki teljesen eszét veszti. Istenkáromlást követ el: a királynőt nevezi istenének. Felháborodás vet véget az esküvői szertartásnak, és Asszádot elvezetik, hogy megkapja méltó büntetését, amely valószínűleg: halál.
III. felvonás
Salamon király udvarában 
A Sába királynője látogatásának tiszteletére rendezett ünnepségsorozat egy balettel folytatódik. A királynő aggódik Asszád sorsáért, és Salamont kéri, adjon bocsánatot neki. A király nemet mond és a királynő bosszút forralva távozik. Szulamit társnői körében bánatos dalt énekelve lép az udvarba. Ő maga az Úrnak szenteli immár életét, de mielőtt útnak indul, Asszád életéért könyörög. Salamon titokzatos próféciával válaszol, melyben Szulamit jövőjét írja le. A zaklatott lány elhagyja a palotát és a sivatag felé veszi útját, megsiratni sorsát.
IV. felvonás
A sivatagban 
Salamon megkegyelmezett: Asszád büntetése halál helyett száműzetés. Sába királynője Szulamit sivatagi laka közelében talál az ifjúra, akit megpróbál meggyőzni, menjen vele. De Asszád ellenáll a csábításnak és megbánja tetteit, a haláltól várva megváltást Isten ellen vétett bűneire. Miközben Szulamitért imádkozik, egy vad homokvihar csap le rá. Mikor a lány és társnői rábukkannak, Asszád már alig él. A férfi szerelme bocsánatát kéri, melyet meg is kap, épp mielőtt a szeretett nő karjában eléri a halál.

Kritikai visszhang

Ez volt a legélvezetesebb opera-előadás, amit egész évben láttam.
Christopher Corwin, Parterre