Varga Judit

Szerelem

opera

2017. május 16., kedd 15:00

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Ajánló

Műismertetés filmbejátszásokkal

Az Opera 2016 őszén ünnepi ősbemutatót tartott a Déry Tibor, Makk Károly és Bacsó Péter Szerelem című filmjének adaptálására kiírt pályázatának nyertes művéből. "A Szerelem... azért a legszebb és legigazabb magyar filmek egyike, mert nagy ívben fütyül a történelem 'igazságaira': inkább az emberek és a tárgyak, emlékek sokkal erősebb igazsága érdekli." - írta a többszörös díjnyertes filmről Bikácsy Gergely. A fiatal zeneszerző, Varga Judit markáns eszközökkel teremti meg saját zenei világát, melyet ugyan erősen meghatároz a Déry-novellák és a Makk-film hatása, de amelyben már egy új generáció képét kapjuk az ötvenes évek történelméről. A betegség álomvilágában élő Öregasszony és a diktatúráról tudomást nem venni akaró Luca áll a történet középpontjában, ám szavaik és tetteik fölött végig ott lebeg a fiú és a férj, János szellemalakja.

Előadó: Mesterházi Máté
Vendég: Varga Judit, zeneszerző

Részletek

Helyszín
Operaház – III. emeleti Cukrászda
Dátum
2017. május 16.
Kezdés ideje
15:00
Befejezés ideje
16:30

Cselekmény

1. rész: Két asszony
Luca naponta látogatja otthonában anyósát, az Öregasszonyt, aki ágyhoz kötött beteg,s így nem is tudja, mi zajlik a külvilágban. Luca minden erejével azon van, hogy derűs, idilli képet fessen számára a jelenről és a körülményekről. Virágot, ajándékot hoz minden látogatáskor, bár valójában komoly anyagi gondokkal küzd, mert férje, János, már két évet letöltött, s további nyolc év börtönre ítélt politikai fogoly, ő maga pedig elveszítette az állását.
Az Öregasszony állandó felvigyázója Irén, a házvezetőnő, aki be van avatva a „titokba”. Az Öregasszony úgy tudja, János távollétének oka, hogy filmet forgat Amerikában, a legnagyobb sikerek közepette, s a film befejezéséig nem is tud hazajönni. Az Öregasszony elfogultan rajong a fiáért, és a Luca által hamisított, Jánostól sűrűn érkező „amerikai” levelek tartják életben. Az Öregasszony már-már szerelmes kezelőorvosába, a rendszeresen ide látogató professzorba, akivel a régmúltat idézve irodalomról társalog, ahogy egész lénye is egy letűnt nagypolgári aranykort idéz. 

2. rész: Anyák
Lucát rendszeresen látogatja a faluról felutazó anyja, abban a reményben, hogy sikerül hazacsábítania a lányát. De Luca hajthatatlan, hiszen ha Jánost egyszer csak váratlanul hazaengedik, neki itt kell várnia.
Luca társbérlőket kap: élete egyre reménytelenebbé és szűkösebbé válik. Amikor az Öregasszony összeomlik, amiért nem éri meg már fia hazaérkezését, Luca azzal fenyegetőzik, hogy megírja Jánosnak: elválik tőle, amiért ennyi ideig magára hagyja édesanyját és feleségét. Az Öregasszony erről hallani sem akar, fia és annak karrierje védelmére kel.
Jánost váratlanul szabadon bocsátják. 
Az Öregasszony rosszul lesz, s mivel Luca úgy tudja, János szabadulására nincs remény, az Orvos már rövid időre sem próbálja meg életben tartani. 

3. rész: Szerelem
János kétségekkel tele indul haza: szereti-e még Luca, megváltozott-e bármi közöttük távolléte során? Amikor a házuk elé ér, Luca épp a másik irányból közeledik. Gyászruhát visel, az Öregasszony temetéséről érkezik. Találkozásukkor János minden kétsége azonnal elszáll. Luca megmosdatja, s biztosítja arról, hogy életük végéig együtt maradnak.