Társulat

Máté Szűcs

Máté Szűcs

violist

Szűcs Máté 2011 és 2018 között a Berlini Filharmonikusok első szólóbrácsása volt.

Ezen pozícióját megelőzően 8 éve mint szólóbrácsás dolgozott a Flamand Királyi Filharmonikusok Zenekarában, a Bambergi Szimfonikusoknál, a drezdai Staatskapelle-nél, a Hesseni Rádió Szim-fónikus Zenekarában és a Brémai Német Kamarafilharmóniában.

„kivételes hangkultúrájával, hangszerének kiváló uralásával, illetve intelligenciával és a játék örömével veti magát bele a zenekari hangzásba, melynek szintjét kiemelkedő művészi és technikai képességeivel ötvözi.“ - Knut Weber, a Berliner Filharmonikusok zenekari előljárója.

Szűcs Máté először hegedülni tanult Magyarországon, majd 1996-tól főiskolai éveit brácsásként Belgiumban kezdte meg, ahol két művészdiplomáját kitüntetéssel elvégezte. Pedagógiai diplomáját Debrecenben szerezte meg 2008-ban.

Szólistaként olyan zenekarokkal lépett már fel európa- és világszerte, mint a Berlini Filharmónikusok, a Berlini Barokk Szólisták, a Brémai Német Kamarafilharmónia, a Bambergi Szim-fónikusok, a Hesseni Rádió Szimfonikus Zenekara, a Konstanzi Délnyugatnémet Filharmónikusok, a Flamand Szimfonikus Zenekar, a Flamand Rádiózenekar, a MÁV Szimfónikusok , az Magyar Állami Operaház Zenekara, a Liège-i Királyi Filharmónikus Zenekar, a mexikói San Luis Potosi-i Szimfónikus Zenekar és a dél-koreai Seongnam-i Filharmónikus Zenekar. 2017 szeptemberében Máté háromszor játszotta el Bartók Béla Brácsavesenyét a Berlini Filhamónikusok kíséretével a Berlini Filharmónia Nagytermében. Ezen felül rendszeresen játszik együtt olyan világhírű szólisták-kal, mint Frank Peter Zimmermann, Vadim Repin, Janine Jansen, Baiba Skride und Vladimir Mendelssohn, Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes, valamint olyan hírességekkel, mint Sir Simon Rattle. Mindezeken felül Szűcs Máté rendszeresen készít felvételeket különböző stílusban és formációban, melynek köszönhetően ma már több, mint 15 CD-vel rendelkezik.

2006 óta állandó vendégprofesszora a dán „Thy Masterclass“ nyári kamarazenei fesztiválnak. 2007 és 2009 között Saarbrückeni Zeneakadémia tanára volt és azóta rendszeresen ad brácsaórákat a világ minden pontjáról érkező privátnövendékeknek. 2014 óra a Berlini Filharmónikusok Karajan Akadémiájának 2016 óta pedig az ugyancsak berlini ‘Hanns Eisler’ Zeneakadémia brácsatanára. 2016 és 2017 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia óraadója volt. Ezen kívül rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte, mint például Japánban, Koreában, Kínában, Tajvanban, az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Angliában, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban, Németországban és Magyarországon.

2018 szeptemberétől genfi Zeneakadémia brácsaprofesszora és egyidejűleg 2020 szeptembere óta a Pécsi Tudományegyetem brácsatanára, 2021 szeptembere óta pedig a zene doktora és 2021 óta a Magyar Zeneakadémia Kamaratanszékének Látogató Professzora.