Tovább a tartalomhoz

I. Ferenc József és Sissi királyné is lépkedett azokon a lépcsőfokokon, amelyek az első emeleti szalonokhoz vezetnek. A Dalszínház utcai kocsifeljárótól induló, elkülönített útvonal eredeti, reprezentatív funkciója megmaradt, de e mellett ma már előadások helyszínéül is szolgál.

A Szökdelés a szerájból vagy Az úrhatnám szolgáló című operák ezen a helyen keltek életre, rendszeresen zajlanak itt matiné és kamarazenei előadások. E helyiségben máig megtalálható két, eredeti bútor, a szfinx-karfákkal ékesített tölgyfa pad. A falakat Kovács Mihály zenélő puttókat ábrázoló falszalagja díszíti, a lépcsőfeljárat mellett pedig két bronz apródszobor áll, amelyeket Bezeredi Gyula készített.

A lépcsősor tetején található az a tükör, amelyet a legenda szerint Sissi királyné igen kedvelt, mert karcsúbbnak látta magát benne. További előnye volt ennek a megoldásnak, hogy a királyi pár, akiknek az udvari etikett szerint tilos volt jobbra-balra nézelődnie, innen mégiscsak jól megfigyelhette a gazdagon díszített belső tereket. Volt (és van) mit szemügyre venni, hiszen a királylépcső emeleti galériája az Operaház egyik legszebb terme: az ornamentikát a Scholtz-műhely készítette, a tájképeket ábrázoló lunettákat Aggházy Gyula, a galéria tizenhét képe pedig Kovács Mihály munkája.

Fotó: Nagy Attila