Tovább a tartalomhoz

A királylépcső emeleti galériájából juthatunk a baloldali proszcéniumpáholy szalonjába, a Székely Bertalan terembe. A gazdag tölgyfa faragásokkal ékesített terem másik fő dísze Székely Bertalan meztelen puttókat ábrázoló, rokokó hangulatú fríze, A négy évszak.

Amikor kitárul a Székely Bertalan terem ajtaja, a látogató azonnal a helyiség díszét, a szemközt elhelyezkedő kandallót pillantja meg. A virágokat formázó fémberakással díszített keretű kovácsoltvas szerkezet valójában sosem ontotta magából a hőt, hiszen fába illesztették. Az itáliai tölgyből faragott, diszkrét aranyozással körbefuttatott díszkandalló tökéletesen illeszkedik a helyiségben körbefutó fa domborművek stílusához.

A gazdag ornamentika a természet világa mellett a művészetet is megidézi, amikor a gyümölcsöket ontó bőségszaruk trombitát formáznak. A kandalló ormán az uralkodó pajzsa látható. A hagyomány értelmében a Habsburg családban minden fiúgyermeknek választania kellett egy szakmát, melynek elsajátításáról elvárás volt akkoriban tanúbizonyságot adni.

Ferenc József az ács mesterségben, a famegmunkálásban szerzett jártasságot: a legenda szerint a pajzsban, a dicsőséget jelképező babérág és a mindent túlélő időre, az ősök tiszteletére utaló tölgy között látható intarzia monogramot Őfelsége maga alkotta.