Hírek

Dalárnap az Erkel Színházban 2022

Több mint másfél évszázada már annak, hogy 43 férfikórus meghívást kapott Pestre, az első országos magyar dalárünnepélyre. A többnapos rendezvény sikere nyomán a dalegyletek 1865. augusztus 20-án a Városligetben is bemutatkoztak, ahol Erkel Ferenc vezényletével tartották meg közös előadásukat. A közönség kitörő örömmel ünnepelte az eseményt, egyúttal nemzeti operáink szerzőjét „az összes hazai dalegyletek örökös főkarmesterévé” választották.

Elhunyt Marosi Miklós, az Eiffel Műhelyház tervezője

Életének 79. évében elhunyt Marosi Miklós Széchenyi-díjas építész, a hazai középület-tervezés kiemelkedő alkotója, a magyarországi építészközélet meghatározó személyisége, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke.

Eiffel Műhelyház – új multifunkcionális kulturális központtal bővül a Magyar Állami Operaház

Csaknem hétéves tervezést és kivitelezést követően, a koronavírus-járvány következtében több mint két és fél éves próbaüzem után, 2021. október 25-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.

A Mester és Margarita és a Párizs lángjai a nagyközönség előtt

A februári online premierek után először láthatja a közönség színházban is a Magyar Állami Operaház elmúlt évadának két régen várt előadását. Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett előadásában 2021. október 8-tól az Erkel Színházban, míg Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje október 9-től az Eiffel Műhelyházban lesz látható 6-6 alkalommal. A Mester és Margarita közönség előtt megtartott premierje része a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programsorozatának.

„Ezrek” szimfóniája a zene világnapján

A zeneirodalom legnagyobb szabású szimfonikus műve, Mahler grandiózus alkotása hallható az Opera Eiffel Műhelyházában 2021. október 1-jén. A darab 1983-as magyarországi bemutatója óta ez mindössze a 10. alkalom, hogy a hazai közönség élőben élvezheti a kivételes alkotást.

Próbatánc a Magyar Nemzeti Baletthez 2022

A Magyar Állami Operaház 137 éves balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett próbatáncot hirdet vízumkötelezettség függvényében azonnal, illetve 2022. július 15-től betölthető álláshelyekre 2022. február 20-án 10:00 órától a felújított Operaházban. Klasszikus képzettségű, magas technikai és művészi színvonalú női és férfi balettművészek jelentkezését várjuk.

Ismét várjuk a pedagógusokat az OperAkadémia-továbbképzésre

A Magyar Állami Operaház 30 órás, akkreditált továbbképzés-sorozata, az OperAkadémia 2021 novemberében újra várja szeretettel az opera és balett műfaja iránt érdeklődő pedagógusokat. A különleges képzés során a résztvevők az intézmény több helyszínével is megismerkedhetnek, és Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operáját is megtekinthetik.

Leblanc Gergely balettművész Junior Prima díjas

2021. szeptember 14-én tizennegyedik alkalommal került sor a Junior Prima díj átadására, amelynek során a színház- és filmművészet hat fiatal tehetséges képviselőjét ismerték el, köztük Leblanc Gergely balettművészt, a Magyar Nemzeti Balett principálját, a 2016/17-es évad Étoile-ját.

1 2 3 ... 53 54 55 >