Tovább a tartalomhoz

2022. május 22-én (vasárnap) 21:00 órától látható felvételről Pietro Mascagni Parasztbecsület című operája az M5 műsorán.

Pietro Mascagni első operája mindössze két hónap alatt született Edoardo Sonzogno milánói kiadó 1888-as versenyfelhívására. Az akkor 26 éves zeneszerző és librettistái, Targioni-Tozzetti és Guido Menasci az olasz irodalmi naturalizmus, más néven verizmus ikonikus darabját, Giovanni Verga Parasztbecsület című realista novelláját és drámáját vették alapul a készülő egyfelvonásoshoz. A húsvét vasárnapján egy szicíliai faluban játszódó történet központi alakja Santuzza (olaszul: „kicsi szent”), akit szégyenben hagy és egy férjes asszonnyal csal a szerelme. Az 1890. május 17-i ősbemutató fenomenális sikere után Mascagni egy csapásra ismert és ünnepelt szerző lett, és a Parasztbecsület elindult hódító útjára. Budapesten először 1890 decemberében mutatták be a művet Gustav Mahler vezényletével. 

Georges Delnon 2014-es Parasztbecsület-produkciója (díszlettervező: Madeleine Schleich, jelmeztervező: Prisca Baumann) azegyik legmegkapóbb képpel indul, amit az elmúlt években az Opera színpadán látni lehetett: a halk bevezető zene alatt a gomolygó ködből lassanként egy ló és egy férfi körvonalai rajzolódnak ki. Az élő állat lenyűgöző látványa egyszerre költői, ugyanakkor hihetetlenül realista hatású. Mi sem fejezi ki jobban az operairodalom első verista operájának lényegét!

Szereplők: Lukács Gyöngyi (Santuzza), Kamen Chanev (Turiddu), Balatoni Éva (Lucia), Alexandru Agache (Alfio), Heiter Melinda (Lola)

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

Vezényel: Pinchas Steinberg

A felvétel 2014. szeptember 13-án készült az Operaházban.

Fotó: Csibi Szilvia