Tovább a tartalomhoz

A Nixon Kínában magyarországi bemutatója, a Stuart Mária és a Macbeth premierje is szerepel az Angol100 szezon kínálatában, de az OPERA új bemutatóval emlékszik meg Puccini Turandotjának és a szerző halálának centenáriumáról is. Az OPERA jubileumi koncerttel ünnepli megnyitása 140. évfordulójáról és Schönberg születésének 150. évfordulójáról, utóbbi műsorán a monumentális Gurre-dalokkal, és gálaesttel tér vissza Anna Netrebko és Yusif Eyvazov. Az OPERA emellett részt vesz a magyar-török kulturális évadban és nagyszabású turnékon Tajvanon és Dubajban. 

Olasz, német, francia és szláv tematikus évadai után az angolszász kultúrkört helyezi fókuszába 2024/2025-ben a Magyar Állami Operaház. A szerzőiken, témáikon vagy éppen közreműködőiken keresztül az angolszász kultúrkörhöz tartozó, hangsúlyos művek mellett ugyanakkor az évad kínálatában hagyományosan számos, a tematikától független vagy valamely évfordulóhoz köthető előadással is találkozhat a közönség.

Nagytermi bemutatók

Először lesz látható Magyarországon John Adams 1987 óta a világban nagy sikerrel játszott operája, a Nixon Kínában, amit Almási-Tóth András rendezésében, Vajda Gergely vezényletével mutat be 2024 szeptemberében az Eiffel Műhelyház. A főbb szerepeket Szemerédi Károly, Nyári Zoltán, Kolonits Klára, Rácz Rita és Kovács István alakítják.
Két izgalmas kamaraprodukció után Barta Dóra rendező-koreográfus első operaházi előadásaként, női szemszögből viszi színre Puccini Turandotját a szerző halálának 100. évfordulója alkalmából, 2024 novemberében. A produkció különlegessége, hogy a dalszínház a befejezetlen művet a Franco Alfano- és a Luciano Berio-féle befejezéssel is műsorára tűzi, a centenáriumi előadáson pedig Liù halálával félbeszakítva mutatja be, ahogy azt az ősbemutatón Toscanini is tette. A produkciót Sümegi Eszter és Rálik Szilvia, László Boldizsár és Yusif Eyvazov, Pasztircsák Polina és Kriszta Kinga, valamint Gulyás Dénes főszereplésével, Halász Péter első vendégkarmester vezényletével mutatja be az OPERA.
Verdi Macbethjét a nemzetközileg elismert dél-afrikai rendező, Matthew Wild állítja színpadra 2025 februárjában, Florin Estefan és Kálmándy Mihály, valamint Boross Csilla és Rálik Szilvia főszereplésével, az előadások karmestere Rajna Martin első karmester lesz.
A Lammermoori Lucia után Donizetti Stuart Máriáját is színre viszi Szabó Máté, Kolonits Klárával a címszerepben, ugyancsak Rajna Martin vezényletével 2025 májusában.
A Magyar Nemzeti Balett új produkcióban mutatja be A bajadért, amit Marius Petipa koreográfiája nyomán az együttes balettmestere, Mirzoyan Albert állít színpadra négyes szereposztásban, 2025 júniusában. Az előadások karmestere Hámori Máté és Héja Domonkos lesznek.
Az OPERA emellett a jövőben szcenírozott formában adja elő Verdi Requiemjét, amit Almási-Tóth András visz színre, a szólista szerepekben jövőre Brassói-Jőrös Andrea, Szántó Andrea, Kovácsházi István és Cser Krisztián hallhatók, az OPERA együtteseit Dobszay Péter vezényli.

Új kamaraprodukciók

A kamarapremierek között szerepel Philip Venables kortárs brit szerző 2019-ben bemutatott Denis és Katya című operája. A megtörtént eseményeken alapuló, egy testvérpár tragikus történetét feldolgozó darabot Szemenyei János rendezi. Az egyfelvonásos mű egy esten lesz látható az Eiffel Műhelyházban az ugyancsak kortárs brit szerző, George Benjamin A kis dombra fel! című művével. A hamelni patkányfogó legendája nyomán írt, metaforákban gazdag operát Tulassay Ádám viszi színre, a két produkciót Cser Ádám dirigálja.
Mekkora Isten tenyere? címmel Gulyás Dénes Kossuth-díjas, nemzetközi hírű tenor önéletrajzi kötetéből a szerző tolmácsolásában, Juhász Róza színésznő rendezésében készül önálló est a szerző, a rendező és zenekari művészek közreműködésével, az Operaház Medgyaszay termében.
2016-os zeneakadémiai debütálása után az Eiffel Műhelyházban is látható lesz Gluck Orfeusz és Euridiké című műve Szenteczki Zita rendezésében, amelynek érdekessége, hogy a férfi címszerepet éneklő venezuelai-svéd kontratenor, Rodrigo Sosa Dal Pozzo karmestere is az előadásnak.
Röpoperák címmel négy rövid kamaraprodukció lesz látható egy estén az Eiffel Műhelyházban. A Koronamonológok című monoopera Ókovács Szilveszter librettója nyomán meséli el a Szent Korona 1440-es ellopásának évszázadokra kiható történetét Balogh Máté zenéjével Miksch Adrienn előadásában. A fiatal magyar-amerikai zeneszerző, Ábel M. G. E. Én csak törölgetek! című, a szovjet érában játszódó bohózata Süle Dalma főszereplésével látható, Kutrik Bence Ich bin ein ...er című monooperája John Fitzgerald Kennedy híres, 1963-as nyugat-berlini beszédét dolgozza fel Erdős Attila tolmácsolásában, míg Kerényi Miklós Dávid Igor heNceg címmel készít színházi játékot Borogyin zenéjére. A négy előadást összefogó keret- és közjátékhoz Pacsay Attila írt zenét, az est karmestere Dubóczky Gergely, rendezője Dömötör András.
Ugyancsak az Eiffel Műhelyházban lesz látható a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel koprodukcióban Szálinger Balázs az OPERA felkérésére írt életrajzi drámája, a Zárófúga, avagy Verdi újratervezése, amely az olasz zeneszerző utolsó librettistája, Arrigo Boito levelezése nyomán dolgozza fel a Falstaff című vígopera keletkezésének körülményeit.

Ifjúsági produkciók

Az Operaház előszínpadán két rövid egyfelvonásos opera, Mozart Bastien és Bastienne, valamint Menotti A telefon című műve mutatkozik be Valkai Andrea rendezésében. Az OPERA Gyermekkara A dzsungel kiskönyve címmel Dés László és Geszti Péter népszerű musicaljéből készít előadást Hajzer Nikolett karigazgató vezényletével, Harangi Mária rendezésében az Eiffel Műhelyházban, és ugyancsak az ő előadásukban lesz hallható a Magyar karácsony című produkció Ádám Jenő azonos című műve nyomán, Toronykőy Attila rendezésében, az Operaház előszínpadán. Az évadtematikába is illeszkedik Benjamin Britten A kis kéményseprő című darabja, ami Novák János rendezésében, Szvétek László, Meláth Andrea és az OPERA Gyermekkar aktív közreműködésével kerül színpadra az Eiffel Műhelyházban.

Repertoár-előadások

Az OPERA repertoárján a következő évadban összesen 41 opera- és 15 balettcím szerepel. Az évadtematikába illeszkedően látható lesz többek közt Thomas Adès A vihar című operája, Verdi Otellója és Falstaffja, ezen kívül visszatér a repertoárra mások mellett A bolygó hollandi, a Don Pasquale, a Carmen, a Faust, a Gioconda, a Manon Lescaut és A Nyugat lánya. A repertoár-előadásokban olyan neves külföldi művészek vendégszerepelnek, mint Gaston Rivero (Manon Lescaut, A Nyugat lánya), Sir Willard White (Porgy és Bess) és José Cura (Otello). Magyar szerzők művei közül A kékszakállú herceg vára, a Bánk bán, a János vitéz, a Mario és a varázsló, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, a Farsangi lakodalom, Az arany meg az asszony, a Tóték és az István, a király szimfonikus változata is szerepel a műsoron. A balettkínálatban megtekinthető lesz Seregi László Szentivánéji álom című alkotása, valamint Harangozó Gyula halálának 50. évfordulója alkalmából a Coppélia. Mellettük A víg özvegy, a Manon és A vágy villamosa is szerepel a repertoáron, A diótörőből pedig a következő évadban is 42 előadás lesz látható. Az OPERA Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet gyermekprodukciói közül az olyan népszerű darabok, mint a Parázsfuvolácska, a KisCsipke és a KisHattyúk tava vagy az István, a király (junior) is műsoron maradnak.

Hangversenyek, gálák, dalestek

Az évad kínálatában 40 különböző hangverseny, oratórium, gála és dalest szerepel.
A Magyar Állami Operaház megnyitásának 140. évfordulóját ünnepi koncerttel nyitja meg az OPERA, ahol Liszt, Erkel, Dohnányi, Bartók és Kodály művei is felcsendülnek Rajna Martin, Medveczky Ádám, Kocsár Balázs, Halász Péter és Kovács János vezényletével. A koncert programját a szeptemberi évforduló után egy hónappal az OPERA megismétli az Európai Unió magyar elnökségének alkalmából.
Októberben a Solti Akadémia alapításának 20. évfordulója alkalmából ad Solti György emlékének dedikált jubileumi hangversenyt a Magyar Állami Operaház Zenekara, aminek sztárfellépői Freddie De Tommaso, Hera Hyesang Park, Aigul Akhmetshina és Paul Grant lesznek, vezényel Kovács János.
Az Angol100 szezon tematikájához kapcsolódik az Aranykor: Angol elegancia és Amerikai szépség című hangversenyei. Előbbin az OPERA Zenekar és Énekkar David Coleman vezényletével Britten, Elgar és Holst műveit szólaltatja meg, utóbbin Paul Connelly Ives, Philip Glass, Bernstein és John Williams művei mellett Samuel Barber két művét is bemutatja, melyek közül a Dover Beach először hangzik el Magyarországon. Különleges csemegének ígérkezik Arnold Schönberg születésének 150. évfordulója alkalmából a monumentális műve, a Gurre-dalok előadása Nánási Henrik vezényletével az Erkel Színházban. Jövőre is szerepel a műsoron a Carmina Burana, ahol a szünet előtt a kantáta testvérdarabja, a Catulli Carmina csendül fel az OPERA zenekari és énekkari tagjainak interpretálásában.
A trubadúr nagy sikerű koncertszerű produkciója után Anna Netrebko és Yusif Eyvazov a következő évadban is gálaesten lépnek fel az Operaházban, Michelangelo Mazza vezényletével. Ezek mellett a Marton Éva és a Simándy Énekverseny döntőjének is az OPERA ad otthont és zenekari kíséretet, előbbit az Operaházban, utóbbit az Eiffel Műhelyházban tekintheti meg a közönség.
Az OPERA folytatja a Sztárestek zongorával c. sorozata hagyományait is, a következő évadban Erwin Schrott, Matthew Polenzani, Vittorio Grigolo, Georg Zeppenfeld és Joyce DiDonato lép fel az ária- és dalesteken az Operaházban. Visszatérnek a Príma Donna-gálák is: a Kossuth-díjas dívák, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Tokody Ilona, Rost Andrea, Sümegi Eszter, Kolonits Klára és Miklósa Erika Eiffel műhelyházi gálaestjeihez jövőre egy ugyancsak kitüntetett hősi bariton, Kálmándy Mihály is csatlakozik. Aktív Kossuth-díjas énekesei számára zenekaros gálát is rendez az Operaház, ahol az immár frissen kitüntetett Bretz Gábor is felkérést kapott. Az áriaestek sorába illeszkedik a Ments meg, uram!-előadás főszereplője, az amerikai David Adam Moore Schubert világhírű dalciklusára, a Téli utazásra készült produkciója, amelyet ugyancsak az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség.

A 2024/25-ös évadban az intézmény együttesei 40 turnéelőadáson és vendégfellépésen vesznek részt. A 2024 júniusában a Bukaresti Nemzeti Opera által megrendezett Bukaresti Operafesztivál meghívására koncertszerű Manon Lescaut-előadást mutat be a Magyar Állami Operaház. Októberen a magyar-török kulturális évad keretében az OPERA Énekkar az ankarai Nemzeti Előadó-művészeti Központban lép fel a rezidens filharmonikus együttessel és mutat be magyar műsort Dénes István vezényletével Liszt, Dohnányi, Bartók, Kodály és Pacsay Attila műveiből. 2025 áprilisában a Magyar Állami Operaház története során először látogat Tajvan szigetére. A nagyszabású turnén az intézmény 12 Pillangókisasszony- és 8 A hattyúk tava-előadást mutat be, míg az OPERA Zenekar három, magyar szerzők műveiből összeállított szimfonikus hangversenyt is ad. A tavalyi nagy sikerű emírségekbeli bemutatkozást követően az OPERA együttesei ismét meghívást kaptak a Dubaji Operába, ahová 2025 májusában a Csipkerózsikával, a Bohémélettel és Beethoven 9. szimfóniájával tér vissza a dalszínház.
Idehaza 2024 júniusban a Kaposvári Országos Színházi Találkozón Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című darabjával vesz részt az intézmény, júliusban Jonathan Tetelman margitszigeti koncertjét kíséri az OPERA Zenekar Madaras Gergely vezényletével, szeptemberben a Pécsi Zeneszüret Fesztivál alkalmából a Kodály Központban félig szcenírozott Tosca-előadást mutat be José Cura főszereplésével és rendezésében, Karine Babajanyannal és Kálmándy Mihállyal a további főszerepekben. Az OPERA emellett a Filharmónia Magyarország szervezésében Székesfehérváron és Szegeden is bemutatja Puccini népszerű operáját koncertszerű formában.
Az OPERÁ-ba érkező vendégprodukciók közül kiemelkedik a Török Állami Opera és Balett előadásában Okan Demiriş 20. századi komponista IV. Murád című alkotása, ami a magyar-török kulturális évad részeként novemberben lesz látható az Operaházban, valamint a Krakkói Opera vendégjátéka az Eiffel Műhelyházban, akik Karol Kurpiński klasszicista zeneszerző Jadwiga, a lengyelek királynője című operájával érkeznek, amely Nagy Lajos magyar király szentté avatott lányának rövid és tragikus életét dolgozza fel.

Jegy- és bérletinformációk

A 2023/24-es évadra váltott operaházi bérleteket a nézők 2024. március 25-én és 26-án az Operaházban és interneten soron kívül újíthatják meg. Ezt követően 2024. március 27-től május 31-ig válthatók bérletek a készlet erejéig. Jegyek az előadásokra 2024. május 2-ától várhatók.
A munkavállók számára biztosítandó juttatások teljesítése érdekében a Magyar Állami Operaház emelni volt kénytelen helyárait a 2024/25-ös évadra, a bérletet váltók ugyanakkor még a 2023/24-es évad jegyeinek árain válthatják meg helyeiket a következő szezonra. Továbbá, felhívjuk kedves hűségprogramosaink figyelmét, hogy az OPERA következő, 2024/25-ös évadának bérletértékesítésétől kezdődően (2024. március 25.) a Piros Pont! hűségprogramban ezentúl 200 Ft után jár egy pont, az eddigi 100 Ft helyett.

Fotó: Nagy Attila