Tovább a tartalomhoz

2022. július 31-én (vasárnap) 20:00 órától látható felvételről Gioachino Rossini Olasz nő Algírban című vígoperája az M5 műsorán.

Rossini egyik legtöbbet játszott vígoperájában egy talpraesett olasz nő túljár az új feleségre vágyó algíri bej (Palerdi András) eszén: a fogságból Isabellának (Mester Viktória) nem csupán saját magát és szerelmét, Lindorót (Alasdair Kent) sikerül kiszabadítania, hanem az összes olasz rabot. A librettista az igaz történeten alapuló cselekményt az Itáliához földrajzilag közel lévő, egzotikus Észak-Afrikába helyezte. Ez tökéletes hátteret ad a szerző zenéjének, mely csodálatosan ötvözi a bolondozást és szórakoztatást a virtuóz bel canto énekléssel. A történetben az öntudatos, rafinált nő győz a macho férfi felett, de Szabó Máté fergeteges produkciójából (díszlettervező: Cziegler Balázs, jelmeztervező: Füzér Anni, koreográfus: Katona Gábor) az is kiderül, milyen az algíri feleségek és szobacicák élete, és hogyan lesz valakiből maflapincsi.

A további szerepekben Sáfár Orsolya (Elvira), Balga Gabriella (Zulma), Bruno Taddia (Taddeo) és Dobák Attila (Ali) látható, közreműködik a Magyar Nemzeti Balett. Az OPERA Zenekarát és Énakkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Francesco Lanzillotta vezényli.

A felvétel 2017. november 23-án készült az Erkel Színházban.

Fotó: Berecz Valter