Tovább a tartalomhoz

Átadták a 2022-es Székely Mihály-díjat, az idei díjazott Bretz Gábor. Az OPERA magánénekesét Hollós Máté zeneszerző és Almási-Tóth András, a dalszínház művészeti igazgatója méltatta, a plakettet Galambos Tibor, a Fészek Művészklub igazgatója adta át, majd a díjazott Gráf Zsuzsanna zongorakíséretével rövid koncertet adott.

Bretz Gábor Budapesten született, tanulmányait Stephan Czoveknél kezdte Los Angelesben, és Antalffy Albert professzornál folytatta Budapesten, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult Fekete Máriánál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Sziklai Erikánál és Sólyom-Nagy Sándornál. 2005-ben megnyerte az athéni Maria Callas Versenyen a nagydíjat.

Rendszeresen fellép a Magyar Állami Operaházban, legutóbb a Hunyadi László-előadáson Gara nádor szerepét alakította a felújított Ybl-palota színpadán. A 2012/2013-as évadban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet viselte, 2013-ban Liszt Ferenc-díjat, 2020-ban pedig Magyarország Érdemes Művésze díjat kapott. 

Számos külföldi operaház, így a New York-i Metropolitan és a londoni Royal Opera House, valamint München, Berlin, Bécs, Amsterdam, Tokió, Bologna, Hamburg színpadain is debütált már. A kékszakállú herceg vára címszerepét rendszeresen énekli koncerten és szcenírozott előadásokon is. A világjáró művész olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint  Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Fischer Ádám, Edward Gardner, Daniele Gatti, Daniel Harding, Lothar Koenigs, Michele Mariotti és Esa-Pekka Salonen vezényletével. Gyakran lép fel koncerteken is: Bachot, Haydnt, Mozartot, valamint Beethoven 9. szimfóniáját, Tippett A Child of our Time, Berlioz L’enfance du Christ című műveit, Verdi Requiemjét és Händel Messiását énekelte Sylvain Cambreling, Carlo Montanaro és Helmuth Rilling vezényletével.

Fotó: Berecz Valter