Tovább a tartalomhoz

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök az Országházban, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a Pesti Vigadóban állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adományozott a kulturális élet jeles képviselőinek, köztük az OPERA számos művészének és munkatársának.

Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Szikora János Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója a drámairodalom legjelentősebb művei mellett operákat és musicaleket is magába foglaló, kiemelkedően gazdag színházi rendezői pályafutása, valamint értékteremtő színházigazgatói tevékenysége elismeréseként.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Kiss-Domonkos Judit csellóművész, a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság volt szóló csellistája.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Csiki Gábor karnagy, a Magyar Állami Operaház Énekkarának karigazgatója.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Kekalo Iurii balettművész, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa,; Pap Adrienn Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnője; Szemerédy Károly operaénekes.

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Hartenstein István, a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság fagott szólamvezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszéke és a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára; Kőszegi Katalin, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestere, a Magyar Nemzeti Balett volt balettművésze; Soós Emese, a Magyar Állami Operaház művészeti főtitkára.

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Gyüdi Melitta, a Magyar Állami Operaház protokollfőnöke, műsorvezető; Karczag Márton, a Magyar Állami Operaház Emléktárának vezetője; Kohári István, a Magyar Állami Operaház balettmestere, tánckari művésze; Szegő András, a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosa.

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

A táncművészet terén kiemelkedő alkotói, előadói tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjban részesült Apáti Bence balettművész, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója, a Magyar Nemzeti Balett egykori magántáncosa.

Kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült Keszei Bori operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese.

Ugyancsak idén vette át az elismerést Harazdy Miklós zongorakísérő, korrepetitor, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja és a Magyar Állami Operaház korábbi munkatársa, aki tavaly részesült a kitüntetésben.

Fotó: Bodor Péter