Tovább a tartalomhoz

Az Opera októberben nyitja új kávézóját és ajándékboltját, majd 25-én, Szikora János rendezésében bemutatja a 30 éve nem játszott Werthert. Az Erkel Színházban Goldmark: Sába királynője című operájának kőszínházi bemutatóját láthatja a közönség Káel Csaba rendezésében, majd 27-én és 28-án a Benyovszky című nagyszabású produkció kerül színre a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

Új Opera Shop és Opera Café

Ha a világ bármely jelentős operaházában megforduló látogatók egy kis szuvenírt szeretnének magukkal vinni emlékül, tágas, korszerű, jól felszerelt ajándékbolt várja őket exkluzív termékekkel, az adott intézményre jellemző tárgyakkal. A világszínvonalú „merchandising shop” régi adóssága a budapesti Operának: új szuvenírboltja immár folyamatosan bővülő árukészlettel, márkázott termékpalettával várja vásárlóit. Az Opera Shop megközelíthető a Dalszínház utcai bejárat felől vagy a főbejáraton át, az aulában található központi ruhatár felől. 

A korábbi, Hajós utcai jegycsarnokban kialakított kávéházban idén októbertől a legfinomabb sütemények és italok várják az Operánál találkozni vágyókat és az előadások látogatóit, nyáron pedig a Szfinx-terasz is fagylaltozóhellyé válhat. Lesz itt lemezsarok, és immár nemcsak a belsősök, hanem mindenki megtekintheti azt a régebben „titkos” arcképcsarnokot, amelynek falain az elmúlt száz év ének-, balett- és zenekari művészeinek, karmestereinek és örökös tagjainak portréfestményei is láthatók. 


Werther – a második operaszínpadi bemutató az idei évadban 

Goethe mindössze 6 hét alatt írta meg Az ifjú Werther szenvedései című levélregényt, amely egy fiatal költő reménytelen szerelmét meséli el, aki a kínok elől végül a halálba menekül. Jules Massenet, korának legjelentősebb francia operaszerzője kiváló érzékkel találta meg a zenei és drámai nyelvet, amely által a német episztolából az operairodalom egyik legszívszorítóbb szerelmi története lett, amelyet a világhírű karmester, Michel Plasson vezényletével, Szikora János rendezésében láthat a közönség Operában október 25-től Arturo Chacon Cruzzal és Nyári Zoltánnal a címszerepben.

Szikora János a színrevitellel kapcsolatban elmondta: „Massenet Wertherje egy érdekes mátrix. Goethe és Massenet, a XVII. és a XVIII. század mátrixa. A költő Goethétől a zeneszerzőig nagy utat tesz meg, a felvilágosodás végétől a polgárosodás zenitjéig. Így aztán Goethe fiatal, magányos férfialakja Massenet-nél már kissé idejét múlt. Maga a szenvedély, aki beleütközik a felismerésbe, hogy nem lehet szabályok nélkül élni, a társadalom nem erre van berendezkedve. A színpadi látvány, Werther szobája, a költő fekete, sötét magányának szimbólumaként jelenik meg.” Díszlet: Horesnyi Balázs, jelmez: Kovács Yvette Alida.


Sába királynője – kőszínházi bemutató: Erkel Színház, október 24. 

Idén ünnepeljük Goldmark Károly születésének 185., halálának 100. évfordulóját. Legsikeresebb művét, a Sába királynője című operát éppen 140 éve mutatták be. „Annak ellenére, hogy a kezdetekkor hatalmas sikerrel indult a darab – Bécs után bemutatták New Yorkban, Londonban és Milánóban is, vezényelte Mahler (Budapesten) és Richard Strauss is – mára hiánycikk a világ operarepertoárján” – mondja Káel Csaba rendező. Nagyszabású, látványos színrevitelét a júliusi, margitszigeti előbemutató az Erkel Színház közönsége is láthatja.

A szecessziót idéző díszletet Szendrényi Éva, a látványos jelmezeket Németh Anikó tervezte. A címszerepben Gál Erika és Németh Judit, a főbb szerepekben Sümegi Eszter és Bakonyi Anikó, Szemerédy Károly és Kelemen Zoltán, valamint Palerdi András és Fried Péter lép színpadra. A szerelmes Asszád szerepében László Boldizsár és Nutthaporn Thammathi, a thai születésű, németországi tenor látható. A karmesteri dobogón: Kovács János és Szennai Kálmán.


Október 27-28.: Benyovszky az Erkelben!

 „Fergeteges Erkel-estek, avagy néptáncprogramok a legnagyobb magyar színházban” címmel új sorozatot indít a Magyar Állami Operaház, együttműködve az ország legnagyobb néptánchagyományt őrző együtteseivel. Fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Táncegyüttes. A sorozat első darabjaként a Nemzeti Táncegyüttes produkcióját láthatják két alkalommal, október végén. 

Benyovszky – táncjáték Benyovszky Móric kalandos életéről

A táncjátékban egy rendkívüli ember szenvedélyes és viszontagságos életútját követve „bejárjuk” szinte az egész világot, mint ahogy tette azt a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró a 18. század közepén. Színes élettörténete alapján, tetteinek különlegessége miatt méltán nevezhető kora egyik legkiemelkedőbb személyiségének. A darab érdekessége, hogy az idősebb, emlékeit felidéző Benyovszky szerepében Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművészt, míg a fiatal Benyovszky szerepében Zámbó István Prima Primissima-díjas táncművészt láthatjuk.

A táncjáték forgatókönyvét írta: Vincze Zsuzsa
Zeneszerző és a dalversek írója: Szarka Tamás (Ghymes együttes) Kossuth-díjas
Díszlettervező: Tóth Kázmér
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán (Kossuth-díjas, Kiváló Művész)


A teljes sajtóanyag a mellékelt dokumentumban olvasható.

Fotók: Rákossy Péter és Nagy Attila