Tovább a tartalomhoz

Szombat este átadták a maradandó művészi értéket létrehozó koreográfusoknak odaítélhető Seregi-díjat az Erkelben. A díjazott Jiří Kylián, cseh származású világhírű alkotó, aki Hágából küldött üzenetet a magyaroknak. A díjkiosztó előtt megnyitották a Tánchónap az Erkelben című programsorozatot. 

Szombat este harmadik alkalommal adták át a Seregi-díjat, mely az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismerését szolgálja, egyúttal ápolja a 2012-ben elhunyt világhírű hazai koreográfus, Seregi László emlékét. Idén Jiří Kylián, a világ táncművészetének egyik legnagyobb hatású alkotója nyerte el a kitüntetést.  A cseh származású táncművész pályája Nyugat-Európában bontakozott, majd teljesedett ki.

Kylián koreográfiáit csak májusban hét országban tűzik műsorra Belgiumtól Svájcon és az Amerikai Egyesült Államokon át egészen Új-Zélandig. Kylián épp ezért nem utazhatott Budapestre, hogy személyesen vegye át a Seregi-díjat; Hágából küldött üzenetet a magyaroknak: „Ezúton szeretném megköszönni, hogy engem választottak a 2015. évi Seregi-díj kitüntetettjének! Mint tudják, régi támogatója vagyok a hajdani „keleti blokk” és a Nyugat közötti kulturális együttműködésnek, mert ez a téma mindig is közel állt a szívemhez. Érzésem szerint Európának ez két – a II. világháború következményeként oly szerencsétlenül különválasztott – fele kulturális téren rengeteg lehetőség közül választhat önmaga gazdagítására. Életem jelentős részét a hidegháború idején éltem le, amikor a keleti politikusok nem álltak szóba nyugati kollégáikkal – s ha mégis, akkor kommunikációjukban a támadó narratíva volt a meghatározó. Időközben ez a helyzet javulni látszik, de a valóságban a lényeg egyáltalán nem változott. … Kedves barátaim, engedjék meg, hogy kifejezzem ezért a kitüntető díjért legszívélyesebb köszönetemet! A díj a háború utáni idők meghatározó és igen karizmatikus alakjának, Seregi Lászlónak a nevét viseli, akivel ugyan nem volt szerencsém személyesen találkozni, ez a név azonban végigkísérte az életemet. Kapcsolatom Magyarországgal és az általam oly nagyra tartott magyar művészekkel messzire nyúlik vissza. Nem kezdem el felsorolni őket, nehogy véletlenül kihagyjak valakit – de biztosítom Önöket, hogy hosszú a sor! A következő színházi szezonban pedig két további koreográfiámmal is eljutok Önök, a magyar közönség elé.” 

A koreográfus Sarabande és Falling Angels című alkotásait a jövő szezonban, január 29-én mutatja be a Magyar Nemzeti Balett az Erkel Színházban a Fehér, fekete – Ellentétek vonzásában című est keretében.

A Seregi-díjat minden esztendőben szakmai grémium ítéli oda, melynek tagja többek közt Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója. Idén, a díjjal kapcsolatban kiadott személyes indoklásában hangsúlyozta: „Seregi László nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is ismert és elismert koreográfus. Ebből következően szeretnénk, ha az emlékére és tiszteletére létrehozott díj nem csak itthon lenne érték, de nemzetközileg is komoly presztízsértéket is nyerne, ami úgy tud megvalósulni, ha világhírű koreográfusok is megkaphatják. Jiří Kylián vitathatatlanul a világ élvonalához tartozik – ahová Seregi mester is. Kettejük nyomdokaiban járni mindenképpen rangot jelent a koreográfus-nemzedékek számára.”

A díjat azzal a küldetéssel hozta létre az Opera vezetősége, hogy megőrizze és továbbhagyományozza a XX. század balett-történetének kiemelkedő egyénisége, Seregi László életművét. A cél minden esztendőben az, hogy a szakmai grémium maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő, aktív koreográfust jutalmazzon. A kitüntetéssel járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása. Idén először vette át külföldi alkotó.

Az 1947-ben, Prágában született Kylián húszévesen nyert ösztöndíjat a londoni Royal Ballet Schoolba, egy évvel később, 1968-ban pedig az aranykorát élő Stuttgarti Balett tagja lett, ahol kiemelkedő egyéniségekkel dolgozhatott. Később, közel negyedszázadon át halhatatlan művek sorát alkotta meg a Holland Nemzeti Balett együttesének. Kylián kifejezetten művelt és muzikális, ebből következően kivételesen eredeti alkotóvá vált, tehetsége remekművek sorozatával érett be. Amikor a Hollandiában minden létező szakmai és közéleti díjjal elismert, hatalmas tekintélyű Kylián 1999-ben távozott a művészeti vezető posztjáról, majd 2004-ben a vezető koreográfusi és művészeti tanácsadói megbízatását is visszaadta, egy világhírű együttes búcsúztatta őt. Mára művei számos rangos együttes repertoárján megtalálhatók szerte a világon.

Kollár Eszter balettművész, Seregi László özvegye és a grémium tagja a díjátadó előtt kiemelte: „Idén a kuratórium egybehangzóan egy nemzetközileg is elismert prágai születésű koreográfust, Jiří Kyliánt választotta díjazottként. Immáron harmadik éve adjuk át a Seregi-díjat, melyet Laci emlékére hoztunk létre. Ha Lacit kérdezhetnénk, mi a titka Kyliánnak, ő azt mondaná: a zenei ízlése és a tánc nyelvén megfogalmazott intellektuális humor. Laci ugyanezt képviselte.”