Tovább a tartalomhoz

A Hang Világnapja 1999 óta évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, amely azt hivatott demonstrálni, milyen fontos szerepet játszik mindennapi életünkben az emberi hang mint a kommunikáció egyik fő eszköze, amellyel oly sok tudományág is foglalkozik. Világszerte koncerteken, szakmai előadásokon és más események százain vehetnek részt az érdeklődők, a budapesti közönséget az Eiffel Műhelyház várja 2022. április 16-án. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Magyar Állami Operaház 2014-ben csatlakozott a World Voice Day rendezvényeihez dr. Mészáros Krisztina PhD, a Magyar Onkológiai Intézet főorvosa, az ELTE címzetes egyetemi docense, a Magyar Fül-, Orr-, Gége-, Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesületének vezetőségi tagja, a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság vezetőségi tagja és Bátori Éva Érdemes és Kiváló Művész, a Magyar Állami Operaház énekmestere, a WVD szakmai vezetői jóvoltából.

Az Eiffel Műhelyházban megrendezett esemény többek között beszélgetésre hívja a hangképző énekmestereket (díszvendég: Sümegi Eszter, Kossuth-díjas operaénekes), valamint koncertlehetőséget ad a Dalmaraton különdíjasainak és azon amatőr énekeseknek, akik egy többfordulós megmérettetés után az OPERA vezető művészeivel léphetnek együtt színpadra.

Műsor

1. rész
13:00 – Énekmesteri konferencia, koncert és vitafórum

Helyszín: Eiffel Műhelyház – Mozdonycsarnok
Regisztrációhoz kattintson IDE!

13:00 Énekmesteri konferencia: Nagy művészek – nagy énekmesterek

Nyitóbeszédet mond: Dr. Mészáros Krisztina PhD
Vendég: Sümegi Eszter

14:00 A Dalmaraton különdíjasainak koncertje magyar zeneszerzők műveiből

Pálóczi Horváth Ádám: Ej, haj gyöngyvirág / Erdélyi János: Hej páva – előadja: Forray Zsófi
Kodály Zoltán: Katona vagyok én – előadja: Pál Botond
Bartók Béla: Istenem, Istenem áraszd meg a vizet / Ne búsuljon senki menyecskéje – előadja: Dolhai Luca
Petrovics Emil: Álmos kicsiny madársereg – előadja: Kapi Zsuzsanna 

14:30 Énekmesterek vitafóruma: „A férfi énekes utánpótlásról”

Vitaindító: Bátori Éva
Közreműködik: Gulyás Botond, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanulója, valamint Kulcsár Boldizsár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának II. éves ének szakos hallgatója

Zongorán közreműködik: Tóth Sámuel Csaba

2. rész
16:00 
 „Az éneklés öröme”: amatőrök és profik egy színpadon

Helyszín: Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Regisztrációhoz kattintson IDE!   

Közreműködnek az OPERA magánénekesei: Sáfár Orsolya, Wiedemann Bernadett, Horváth István, Kálmándy Mihály és Rácz István, valamint a 2020-as „Vállalj be egy áriát!”-felhívás nyomán kiválasztott amatőr énekesek: dr. Holndonner-Kirst Enikő, Németh-Nagy Viktória, Szabó Kornélia, Szabó Noémi, dr. Terék Blanka, Hegedűs Iván, Karczagi János, Nagy Tibor Sándor és Vratny László.

Zongorán közreműködik: Szennai Kálmán

A műsorban népszerű operák – AnyeginBánk bánBorisz GodunovCarmenDon CarlosLakmé, RigolettoA trubadúrTurandotA végzet hatalma –, valamint A bajadér című operett részletei mellett a világhírű Lara-dal, a Granada is felcsendül.

3. rész
18:00 
 Minden jöhet": operán kívül

Helyszín: Eiffel Műhelyház – Mozdonycsarnok
Regisztrációhoz kattintson IDE!   

Közreműködik: Fodor Bernadett, Wiedemann Bernadett, Rőser Orsolya Hajnalka, Horváth István és Kósa Lőrinc

Zongorán közreműködik: Szennai Kálmán

Az esti koncert utazás a könnyedebb műfajok – operett, musical és filmzene – valódi kaleidoszkópja lesz, de ikonikus popzenei slágerek is elhangoznak.

Szerkesztő: Bátori Éva
Rendező: Aczél András