Tovább a tartalomhoz

A 21. század egyik legkiválóbb kontratenorja 2015. december 7-10. között mesterkurzust tart a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében. A katalán énekes a magyar közönség előtt a 2014/15-ös évadban mutatkozott be Vivaldi Farnace c. operájának címszerepében.


A kurzus két fő téma mentén épül fel: 

1) A 17. századi olasz repertoár elméleti és gyakorlati jellemzői az itáliai canzonettától az operai formákig (recitar cantando) Monteverdi, Cavalli, Landi, Conti, Frescobaldi és Caccini művein keresztül.

„Primo la parola, dopo la musica.” („Előbb a szöveg, s utána a zene.”) Gyakorlatok a zene retorikájának megismerésére: a szövegértelmezésre, amelyből a szerep felépül, illetve a szavak színezésére; mindvégig szem előtt tartva az egészséges hangképzés fontosságát.

2) A 18. századi dramatikus zene elmélete és gyakorlata az 1750-es évekkel bezáróan, a cantata italianától az operáig Boncini, Scarlatti, Händel, Porpora és Hasse művein keresztül. A virtuóz stílus és a drámai díszítések elemzése, illetve a recitativók és az áriák közti különbség, valamint a két különböző zenei forma használatának megértése a drámai szövetben.

Ajánlott két darabbal készülni mindkét témakörből a recitativókkal együtt (a 18. századi daraboknál).

Jelentkezési feltételek aktív résztvevők számára: 

A beküldött anyagok alapján 12 aktív résztvevő lesz kiválasztva. Jelentkezni fényképes szakmai életrajzzal és lehetőleg újabb keltezésű YouTube linken megjelölt felvétel elküldésével lehet 2015. november 23-ig az alábbi e-mail címen: masterclass_sabata@opera.hu
 
A jelentkezés beérkezésekor a szervezők visszaigazolást küldenek annak fogadásáról. A kiválasztott aktív résztvevők névsora, valamint a részletes beosztás 2015. november 25-tól lesz látható a Magyar Állami Operaház honlapján, amelyhez a linket e-mailben fogjuk elküldeni.

Az órák előreláthatólag 10:00 - 13:00, valamint 15:00 - 18:00 között lesznek megtartva, így az aktív résztvevők mindegyike kétszer kerülhet sorra.

A záró koncert december 12-én 11.00-tól lesz a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében, ami egyben a négynapos kurzus helyszínéül is szolgál. A részletekkel kapcsolatban, kérjük, figyeljék a honlapot. Az útiköltségről, szállásról és ellátásról a résztvevőknek kell gondoskodniuk, a kurzuson való részvétel ingyenes.

Repertoár
1. téma: Monteverdi, Cavalli, Landi, Conti, Frescobaldi, Caccini és mások művei
2. téma: Bononcini, Scarlatti, Händel, Porpora, Hasse, Gluck és mások művei

Passzív részvétel
A passzív résztvevőket kérjük, hogy a megadott e-mail címen regisztráljanak (regisztrálni kurzus közben is lehet), mert a helyek száma korlátozott. Kérjük továbbá, hogy csak kerek órában menjenek be a terembe, illetve hagyják el azt, hogy ne zavarják az órákat. audio- vagy videofelvétel, valamint fénykép készítése kurzus közben tilos!