TÁNCTREND 2024

kortárs balett 12

Ajánló

Alternatív utak a táncéletben

Az előadás hossza: , 1 szünettel.
A hagyományos Pas de Quatre-estet követő héten ismét a kortárs táncosok, alkotók, koreográfusok, független társulatok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a műsor második felében pedig a Magyar Nemzeti Balett egyik kortárs produkciójával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

MAGYAR NEMZETI BALETT Sol León – Paul Lightfoot / Perez Prado, Alberto Dominguez,Ernesto Lecuona, Ray Barretto, Trio Los Panchos: Sad Case
A vendégegyüttesek programja lapzártánk után derül ki.
Sol León & Paul Lightfoot / P. Prado – A. Dominguez – E. Lecuona – R. Barretto – Trio Los Pancho

SAD CASE

A produkció a Eszeveszett tánc c. esten belül látható, amely az alábbi linken érhető el
„Utólag vesszük csak észre, hogy az energia minden. Amikor a Sad Case-en dolgoztunk 1998-ban, Sol terhessége már előrehaladott állapotban volt, az érzelmek és a hormonok az egekben jártak. A nevetés, az őrület és az előttünk álló ismeretlen adta izgalom növelte hormonszint maga volt e mű köldökzsinórja” – emlékszik vissza a balett keletkezésére az angol Paul Lightfoot, aki partnerével, a spanyol származású Sol Leónnal egyszerre jegyzi az előadás koreográfiáját, díszlet- és jelmeztervét. 2020-ig León művészeti tanácsadója, Lightfoot pedig művészeti vezetője volt a Holland Táncszínháznak (NDT), és közösen mintegy hatvan alkotást hoztak itt létre, köztük a Sad Case-t, melyre kétségkívül munkásságuk egyik főpilléreként tekinthetünk. A darabban a mexikói mambó zenére látható meglepő mozdulatok tükrözik a szatirikus és a komoly közötti feszültség folyamatos keresését. Az OPERA régi álma és terve vált valóra azzal, hogy a magyar közönség számára is láthatóvá tette ezt az ellenállhatatlan, modern táncdarabot.