Tovább a tartalomhoz

Agnese Egliņa Liepājaban (Lettország) született zenész családba. A Jāzeps Vītols Zeneakadémián és a Zürcher Hochschule der Künstében tanult, ahol kiváló eredménnyel diplomázott. A lett zongoraművész, Agnese Egliņa erős színpadi jelenléttel rendelkezik: játékos kézügyesség, izgalmas interpretálás és életerő jellemzi. Agnese Egliņa háromszoros nyertese Lettország legmagasabb zenei díjának, a The Grand Music Awardnak, és számos más nemzetközi versenyen is díjazták mint legjobb zongorakísérőt. Különböző kamarazenei projektek aktív résztvevőjeként Agnese Egliņa Lettország egyik legmeghatározóbb zongoraművésze lett.

A művész fellépett a Dél-afrikai Köztársaságban, Zambiában, Zimbabwében, az Egyesült Államokban (New York, Washington, Cleveland), Észtországban, Svájcban, Gibraltárban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Albániában, Norvégiában, Finnországban és számos más országban is. Az utóbbi időben Agnese Egliņa koncertjeit több szólódarabbal is kiegészítette. Szólistaként játszott a Lett Nemzeti Szimfonikus Zenekarral és a Liepāja Szimfonikus Zenekarral.

Szólistaként és kamarazenészként számos zenei fesztiválon vett részt. Fellépett többek között a Promenádon a zambiai Lusakában, a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztiválon, a Montpellier-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a VII. Kremerata Baltica Fesztiválon, a 16. és 21. Liepāja Nemzetközi Zongoristák Fesztiválján, a lett Schubertiade Ungurmuiža kamarazenei fesztiválon és az Arēna Kortárs Zenei Fesztiválon.

A koncertezésen kívül Agnese Egliņa a Lett Jāzeps Vītols Zeneakadémián tanítja a fiatal kamarazenészeket. Minden évben több mesterkurzust tart Lettországban és külföldön egyaránt. 2014 óta folyamatosan ad mesterkurzusokat és koncerteket Luszakában (Zambia) és Johannesburgban (Dél-afrikai Köztársaság).

Agnese Egliņa