Társulat

Biri Gergely

Biri Gergely

magánénekes
tenor

A nyíregyházi születésű tenorista életében a zene már egészen fiatalon meghatározóvá vált, amikor a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola ének-zene tagozatos osztályában megkezdte tanulmányait a Kossuth-díjas Szabó Dénes karnagy irányítása mellett. Az általános iskola után sem szakadt meg kapcsolata a Cantemus kóruscsaláddal, ugyanis hét éven keresztül volt tagja a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskarnak.
Operaének-művész diplomáját 2017-ben szerezte a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Az egyetem befejezése után énektanulmányait Bátori Éva operaénekesnőnél folytatta magán úton, jelenlegi mestere Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekesnő. Részt vett Bátori Éva, Perencz Béla és Timothy Bentch mesterkurzusain.
A Magyar Állami Operaházban Nemorino (Szerelmi bájital) szerepében debütált, főbb szerepeit pedig a lírai tenor repertoár darabjai alkotják: Tamino (A varázsfuvola), Don Ottavio (Don Giovanni), Calandrino (Mozart: A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény), Ottó (Bánk bán), Acis (Acis és Galatea).
Egykori társulati tagként gyakori vendége a debreceni Csokonai Nemzeti Színháznak, de hallhatta már a közönség a Miskolci Nemzeti Színházban vagy a Győri Nemzeti Színházban is. Szólistaként rendszeres közreműködője hazai komolyzenei koncerteknek, melyek alkalmával olyan karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint Kovács László vagy Vásáry Tamás.

Versenyek:
Petrovics Emil Énekverseny – 1. helyezés (2017)
Székely Mihály Énekes Találkozó – 1. helyezés (2016)

Díjak és elismerések:
Neményi Lili Vándorserleg – Csokonai Színház Debrecen (2016)

Előadásai az évadban

október 22. 19:00
opera 12 premier
Henry Purcell

DIDO & AENEAS

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
január 26. 18:00
kortárs opera 18 főpróba
Szergej Prokofjev

HÁBORÚ & BÉKE

Magyar Állami Operaház
január 28. 18:00
kortárs opera 18 premier
Szergej Prokofjev

HÁBORÚ & BÉKE

Magyar Állami Operaház
01. Opera Premier bérlet
február 1. 18:00
kortárs opera 18
Szergej Prokofjev

HÁBORÚ & BÉKE

Magyar Állami Operaház
17. Kováts Kolos bérlet
április 27. 18:00
kortárs opera 18 főpróba
Richard Strauss

ELEKTRA

Magyar Állami Operaház