Társulat

Kiss-B. Atilla

Kiss-B. Atilla

magánénekes, Örökös Tag, Mesterművész
tenor

Az erdélyi születésű tenor énekművészi és -tanári diplomáját a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte 1996-ban. Szaktanulmányait a prágai Mozart Akadémián és a luxemburgi Conservatoire de Musique-ben egészítette ki. 1993–1999 között a kolozsvári Állami Magyar Opera magánénekese, 1999-től a Magyar Állami Operaház szólistája. 2000-ben első helyezést ért el a Traian Grozăvescu Nemzetközi Tenorversenyen.

Az Operaház számos ősbemutató és bemutató előadása fűződik nevéhez. Címszereplője volt a Katharina Wagner rendezte Lohengrin előadásnak, a Káel Csaba rendezte Bánk bánnak és az Andrea Chénier-nek, a Hunyadi Lászlónak, a Don Carlosnak és a Stiffeliónak. Bozay Attila Az öt utolsó szín című operájának ősbemutatóján Ádám szerepét énekelte, Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szatjavánt énekelte elsőként. Tokiótól Torontóig a világ számos jelentős operaszínpadán és koncertpódiumán vendégszerepel rendszeresen. Fontosabb fellépései: Turiddu (Parasztbecsület, Tokió, Berlin), Dick Johnson (A Nyugat lánya, Tokió), Don José (Carmen, Toronto), Števa (Jenůfa, Barcelona), Laca (Jenůfa, Monte Carlo), Albert (A Makropulosz-ügy, Nantes, Angers, Párizs), Radames (Aida, Ljubljana, Bilbao), Kalaf (Turandot, Bukarest), Cavaradossi (Tosca, Bukarest) stb.

Castel Gandolfóban a pápai nyári rezidencián Bach Magnificatjának tenor szólóját szólaltatta meg II. János Pál pápa tiszteletére. Énekelte a bécsi Musikvereinban a Psalmus Hungaricus tenor szólóját. A szólamot Kecskeméten is több ízben énekelte, így a Kodály születésének 125. évfordulóján rendezett ünnepi koncertsorozaton, továbbá az Operaházban Vásáry Tamás, a Müpában Kocsis Zoltán vezényletével. Rendszeres vendége a Miskolci Operafesztiválnak, a Gyulai Várszínháznak, a Margitszigeti, a Bakáts téri és a Szegedi Szabadtéri Játékoknak. Marton Éva partnereként Káel Csaba Bánk bán filmjében mutatkozott be, emellett az énekesnő partnere volt a Lohengrinben és a Jenůfában. 2012-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának kinevezett adjunktusa és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Többek között Liszt Ferenc-díjas, Artisjus-díjas, Kossuth-díjas operaénekes.

Díjak és elismerések:

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze (2023)
A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja (2018)
Kossuth-díj (2014)
Regionális Prima díj (2014)
Melis György-díj (2012)
Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2011)
Havasi István-díj (2008)
Simándy József-emlékplakett (2007)
Liszt Ferenc-díj (2002)
Artisjus-díj (2001)
Kriza Ágnes-díj (1998)