Társulat

Pinchas Steinberg

Pinchas Steinberg

karmester
 

Az izraeli születésű Pinchas Steinberg napjaink egyik legelismertebb vezető karmestere, a világ operaházainak és hangversenytermeinek állandó vendége. Joseph Gingols és Jascha Heifetz irányítása alatt tanult hegedülni az Egyesült Államokban, majd Boris Blachernél zeneszerzést Berlinben. 1974-ben debütált a berlini RIAS Szimfonikus Zenekar karmestereként. Innen datálhatjuk nemzetközi karrierjét, ezt követően világszerte a legrangosabb zenekarokat – Berlini Filharmonikusok, Londoni Szimfonikusok, Izraeli Filharmonikusok, Lipcsei Gewandhaus Zenekara, Londoni Filharmonikus Zenekar, Francia Nemzeti Zenekar, Cseh Filharmonikusok, Római Santa Cecilia Zenekar, Londoni Filharmonikusok, Müncheni Filharmonikusok, Royal Stockholm Filharmónia, Bostoni Filharmonikus Zenekar, Párizsi Zenekar, NHK Tokió, Cleveland Zenekar, Budapesti Fesztivál Zenekar – vezényelte: Állandó vendégkarmestere a Bécsi Állami Operaháznak, vezető karmestere a bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának, zeneigazgatója volt többek között a genfi Orchestra de la Suisse Romande-nak, és dirigensként fellépett a legnevesebb zenei fesztiválokon is: Salzburg, Berlin, Prága, Bécs, München, Tanglewood, Blosson, Verona, Granada, Orange, Flanders, valamint garmischi Richard Strauss Fesztiválon.

Állandó vendégkarmestere a Bécsi Állami Operaháznak, vezető karmestere a bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának, zeneigazgatója volt többek között a genfi Orchestra de la Suisse Romande-nak. A világ vezető operaházaiba hívják, gyakran vezényel többek között a londoni Covent Gardenben, a milánói Scalában, a párizsi Opera Bastille-ban, továbbá Münchenben, Berlinben, Rómában, Madridban, Bécsben és San Fransiscóban.

Kritikailag elismert felvételeket készített Wagner A bolygó hollandijából és Mozart Titus kegyelméből (RCA – Müncheni Rádió Zenekarral), a SONY számára készített felvételt Catalani La Wally című operájából, a Salzburgi Fesztiválon az általa vezényelt A hallgatag asszony (R. Strauss), valamint az Orpheus és Eurüdiké (Krenek) című előadásokat rögzítették. Massenet Cherubinjának felvétele pedig elnyerte a Grand Prix du Disque-díjat, a Diapason d’Or-díjat, a Német Kritikusok díját és a brüsszeli Ceacilia díjat.

A közeljövőben Párizsban, Tokióban, Sidneyben, Budapesten, Berlinben, Barcelonában, Münchenben, Torinóban és Helsinkiben lép fel operák és hangversenyek alkalmával, 2023 őszén a milánói Scalában mutatja be Montemezzi A háromkirályok szerelme című operáját.

Előadásai az évadban

szeptember 24. 19:30
szimfonikus hangverseny

OPERA186

Magyar Állami Operaház
24. Medveczky Ádám bérlet