Tovább a tartalomhoz
Benjamin Bayl otthonosan mozog a modern és a historikus repertoárban, a szimfonikus és kamarazenekarok mellett operaházakkal is együttműködik: Európa, Ázsia és Ausztrália nagyvárosaiban egyaránt dolgozik.
Bayl alapítója és művészeti vezetője Ausztrália új historikus zenekarának, az Ausztrál Romantikus és Klasszikus Zenekarnak (ARCO), továbbá az Odissea Zenekar egyik művészeti vezetője. Szintén alapítója és hat évadon át művészeti igazgatója volt a londoni Orchestra of the City együttesnek, hosszabb ideig pedig a Saraband Consort kórusnak. A King's College Cambridge első ausztrál orgonatudósaként pályája elején Fischer Ivánhoz és a Budapesti Fesztiválzenekarhoz csatlakozott, ezt követően karmesteri tanulmányokat végzett a Royal Academy of Music növendékeként. Folytatta együttműködését Fischer Ivánnal Budapesten, és a Konzerthausorchester Berlinnel is dolgozik. 2007–2010 között a Gabrieli Consort & Players helyettes művészeti igazgatója.
Az utóbbi években nagy sikerrel mutatkozott be többek között a Mahler Kamarazenekar (Musikfest Berlin és a Ruhrtriennale Festival keretében), a Royal Philharmonic Orchestra, az Orchestre symphonique et lyrique de Nancy, az RTV Szlovén Szimfonikus Zenekar, az Bolzanói Haydn Zenekar, a Wrocławi Barokk Zenekar, a Collegium Vocale Gent (az amszterdami Concertgebouw-ban) és számos más zenekar meghívására.
Operaesteken is dirigál, megannyi más együttes mellett vezényelte a berlini Staatsoper Unter den Linden és az Akademie für Alte Musik (Aschemond, avagy A tündérkirálynő), a Dán Királyi Opera (Don Giovanni), a Tajpeji Szimfonikus Zenekar (Titus kegyelme), a Sassari Teatro Comunale (Carmen), az English Touring Opera (Händel: Ariodante), a Magyar Állami Operaház (A tündérkirálynő) előadásait. Oratorikus munkák közül gyakran vezényli Bach, Händel, Haydn és Mozart műveit historikus és modern zenekarokkal egyaránt. Benjamin Bayl tartós kapcsolatot épített ki a vezető operaházakkal, így Bécs, London, Amszterdam, Párizs, Madrid, Barcelona, Valencia, Strasbourg, Koppenhága és Sydney dalszínházai várják vissza.
Benjamin Bayl