Tovább a tartalomhoz

Cser Ádám karmester, zeneszerző 2010-ben kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián Ligeti András osztályában, közben a bécsi Zeneakadémia Erasmus hallgatója volt Mark Stringer vezetése alatt. 2008 és 2011 júliusában részt vett Peskó Zoltán karmesteri mesterkurzusán, 2009 nyarán Eötvös Péter mesterkurzusának aktív résztvevője volt. 11 éves kora óta foglalkozik zeneszerzéssel. Főként kórusművek, kamaradarabok, és szimfonikus darabok szerepelnek a művek sorában. Lemezen megjelent Qu-ia... Lux aeterna, valamint Psalmus 70. c darabjai. 2018 februárban nagy sikerrel mutatta be V. Szimfóniáját Budapesten a Zeneakadémián a Budafoki Dohnányi Zenekarral. 2021 májusára a Miskolci Szimfonikusok felkérésére komponálta 6. szimfóniáját.
2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar karmestere 2018-tól a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere. Az elmúlt években dolgozott továbbá a Magyar Rádió Zenekarával, a Miskolci Szimfonikusokkal, a Concerto Budapesttel, az Óbudai Danubia Zenekarral és a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniával. Rendszeresen közreműködik a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon, mint karmester és mint rendező is. 2021-ben vezényli továbbá a Savaria Szimfonikus zenekart és a Székesfehérvári Szimfonikusokat.
2011 áprilisában meghívást kapott Bernard Haitink karmesteri mesterkurzusára a Lucerni Tavaszi Fesztiválra 170 jelentkezőből 7 kiválasztott között vezényelhette a Lucerni Fesztiválzenekart, júliusban Jorma Panula kurzusa alatt dirigálta a portói Casa da Musica zenekarát. 2011 májusában 11. lett a Memphisi karmesterversenyen 2012 májusára meghívást kapott a Malko karmesterversenyre Koppenhágába, valamint meghívást kapott a londoni Donatella Flick karmesterverseny döntőjére 2012 szeptemberében. Asszisztensként dolgozott a Bergeni Filharmonikusok és a Manchesteri BBC zene-karnál. 2016 decemberben Fischer Iván karmester asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarral Leonidas Kavakos és Daniel Barenboim szólistákkal. Számos színházi produkció karmestere és zenei vezetője. Marschner Vámpír c. operájával debütált a Magyar Állami Operaházban, ahol azóta is rendszeresen dirigál. A 2017- ben rendezésre kerülő Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny döntőse volt. Számos különdíjjal jutalmazták, valamint Ferencsik János karmesteri pálcájának örököse lett.

Cser Ádám