Tovább a tartalomhoz

Dobszay-Meskó Ilona Erkel-díjas zeneszerző, karmester. Zeneszerzői munkásságát szimfonikus zenekari művek, versenyművek, oratorikus és vokálszimfonikus kompozíciók, egy balett, három mesejáték, vegyeskari, nőikari, férfikari és gyermekkari kompozíciók, szólódarabok, hangszeres és énekes kamarazene, egy melodramatikus zenekari mű, valamint egy zenés-verses színházi est alkotják. Missa “Da Pacem” című nagyoratóriuma a 3 évre elnyert MMA ösztöndíj jóvoltából született a pandémia alatt (2020-2022).

Mesejátékai bő 200 előadás során több tízezer óvodás és iskolás gyermekhez jutottak el. Műveit a hazai szimfonikus zenekarok szívesen és rendszeresen tűzik műsorukra. Hazánkat képviselte New Yorkban, Vancouverben, Rómában díjnyertes alkotásaival, de például Pekingben, Japánban, Németországban, Izraelben, Svédországban is előadták műveit. Érdeklődése középpontjában a zenés színház áll. Jelenleg első operáján dolgozik.

Vendégkarmesterként eleget tett többek között a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar, az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar meghívásainak. A Ventoscala Sinfonietta zenekarnak megalakulása (2003) óta karmestere és vezetője.

A Magyar Állami Operaházban zeneszerzőként 2022 decemberében mutatkozott be az Opera200 elnevezésű ünnepi eseményen rézfúvós együttesre komponált fanfárjával. Karmesterként 2023 júniusában debütált a Csillagóra Gálán, ahol Kodály Zoltán Budavári Te Deumát vezényelte.

Zeneszerzői és karmesteri munkássága mellett két évtizedes tanári tapasztalattal is rendelkezik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés tanára, mentortanár, az intézmény szimfonikus zenekarának vezetője, karmestere. A MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével tartott mesterkurzusait 15 országból látogatták fiatal karmesterek.

A 2000-es években zongorakísérőként is dolgozott, illetve számos operaelőadást korrepetált a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színházi rendező szakán, a Zeneakadémia opera szakán, a Radio France Fesztiválon, Montpellierben világhírű művészekkel. Egyes operaelőadásokban a zenekart zongorán helyettesítette. Vezényelte Donizetti: Rita című operáját, Rossini: Olasz nő Algírban című operáját, Tallér Zsófia: Johanna című filmoperáját, Vidovszky László: Nárcisz és Echó című operáját, melyet maga is rendezett. A mai napig aktívan zongorázik különböző kamarazenei formációkban.

Dobszay-Meskó Ilona