Tovább a tartalomhoz
Erwin Schrott uruguayi basszbariton olyan nívós színpadokon szerepelt nagy sikerrel világszerte, mint a Teatro alla Scala, a Metropolitan Opera, az Opéra National de Paris, a Bayerische Staatsoper, a Washington National Opera, a Bécsi Állami Operaház, a Teatro Colón Buenos Airesben, a Royal Opera House Covent Garden, a Maggio Musicale Fiorentino, a Hamburgi Állami Operaház, a Théâtre Royal de La Monnaie Brüsszelben, a Teatro Comunale di Firenze, a Teatro Carlo Felice Genovában, és még sorolhatnánk.
A montevideói születésű Erwin fiatalon kezdte operaénekesi pályafutását az Andrea Chénier Roucherjét alakítva. Miután megnyerte a „Carlos Gomez” és a „Juventudes Musicales” énekversenyt, fődíjas lett Plácido Domingo Operalia Énekversenyén is 1998-ban. Ezzel vette kezdetét nemzetközi pályafutása, amely során egyik világhírű operaházban lép fel a másik után.
Mozart Don Giovannijának címszerepében és Leporellóként is nemzetközi sikereket ért el. E szerepek Schrott általi megformálása ma már a mozarti repertoár referenciapontjaként szolgál.
Sorozatos meghívásokat kapott Don Giovanni eléneklésére Londonba, Milánóba, Firenzébe, Washington DC-be, Los Angelesbe, Sevillába, Torinóba és New Yorkba; Figaro szerepében pedig a Metropolitan Operában, a Royal Opera House Covent Gardenben, a Bécsi Állami Operaházban, a Zürichi Operában és  Valenciában lépett fel. Repertoárjában megtalálható még A Lombardok Paganója Verditől, az Attila címszerepe, Banquo a Macbethből, Escamillo a Carmenbből, Boito Mefistofele című operája, Berlioz és Gounod művei, valamint a Szerelmi bájital Donizettitől. 2013-ban A szicíliai vecsernye Procidájaként debütált a Covent Gardenben, majd 2015-ben ismét színpadra lépett ebben a szerepben Koppenhágában, valamint a  Bayerische Staatsoper egy új produkciójában 2018-ban.
A közeljövőben többek között Münchenben láthatjuk a Hamupipőke, Budapesten a Mefistofele , Párizsban az Anna Bolena, a milánói Teatro alla Scalában a Gioconda, Salzburgban az Aida, valamint Bécsben a Tosca előadásain.
Erwinnek kizárólagos szerződése van a Sony Classical lemezkiadóval, ahol Arias című szólóalbumát, és Rojotango című albumát is felvette, mely utóbbi 2012-ben elnyerte az ECHO Classic Award klasszikus zenei díjat. Színpadon végzett munkája mellett Erwin Schrott különböző, a rászoruló gyermekeket segítő és támogató jótékonysági szervezetek munkájában is részt vesz.
Erwin Schrott