Tovább a tartalomhoz

(1791–1861)
A francia színműíró és librettista Párizsban született, amely város egész életében fő alkotói területe maradt. Az úgynevezett pièce bien faite („jól megalkotott dráma”) az ő ötletei és eszközei alapján kristályosodott ki.
Jogot tanult a Sorbonne-on, de tanulmányait nem fejezte be, hanem a színház felé fordult. 1815-ben az Une nuit de la garde nationale (A nemzeti gárda egy éjszakája) darabbal, amelyet Delestre-Poirsonnal együtt írt, jött el művészi áttörése. Az alkotótársakkal való közös munka később is jellemző marad Scribére. Miután ugyanis ismertté és népszerűvé lett, a nagymennyiségű munka elvégzésére Scribe egy alkotóműhelyt nyitott, ahol kollégáival együtt, a részfeladatokat kiosztva dolgozott a darabokon.
Kezdetben főként vaudeville-k írásában volt sikeres, melyekben a szereplőket idővel az akkori társadalomból vette. Később más műfajokban is népszerű lett. Rengeteg prózai darabot írt, csak a Gymnase Színháznak mintegy 150 művet. Máig játszott egyik leghíresebb vígjátéka az Egy pohár víz.
Librettistaként is keresett volt, több mint 50 opera szövegkönyvét írta, sokat közülük a Párizsi Opérában mutattak be. Gyakran együttműködött Meyerbeerrel (Ördög Róbert, A hugenották, A próféta), írt szöveget Verdi (A szicíliai vecsernye), Auber, Halévy (A zsidónő), Donizetti, Rossini (Ory grófja) és mások számára. 

Eugène Scribe