Tovább a tartalomhoz

Az 1981-es születésű olasz rendező és librettista, Fabio Ceresa a 2016-os Nemzetközi Operadíjak „Fiatal rendező” kategóriájának nyertese, 2010-ben debütált rendezőként a Pillangókisasszony operával az olaszországi Jesi városában. 2015-ben új koprodukcióban rendezte A puritánokat Firenzében és a torinói Teatro Regióban, majd egy új Pillangókisasszonyt készített a firenzei Teatro del Maggio Musicale Fiorentino és a bari Teatro Petruzzelli számára. Ugyanebben az évben felkérést kapott a Wexford Operafesztiváltól Mascagni William Ratcliff c. operájának megrendezésére. Ez az alkotása a 2016-os Nemzetközi Operadíjak gála „Újrafelfedezett művek” kategóriájának díjnyertes jelöltje volt. 2016-ban Vivaldi Orlando Finto Pazzo c. operáját vitte színre a Koreai Nemzeti Operában.
A milánói Scalában olyan jelentős modern rendezőkkel dolgozik együtt, mint Luca Ronconi, Deborah Warner, Patrice Chéreau, Dmitrij Csernyakov, Pierluigi Pizzi, Peter Stein, Eimuntas Nekrosius és Richard Jones, emellett részt vesz nagy múltú produkciók, mint például Giorgio Strehler, Franco Zeffirelli és Jean Pierre Ponnelle alkotásainak újrarendezésében mind olasz, mind nemzetközi turnék keretén belül.
A közeljövőben Rigolettót rendez Kielben, valamint visszatér a Wexford Operafesztiválra, ahol Donizetti Maria de Rudenz c. operáján fog dolgozni.
Rendezői tevékenysége mellett operaszövegkönyv-íróként is aktív. A San Franciscó-i Opera felkérésére készült a La Ciociara operaszöveg, melyet Marco Tutino zenésített meg és 2015-ben be is mutattak. Ezt megelőző művei Daniele Zanettovich zeneszerzővel együttműködve a Marco Polo (2013) opera, illetve Daniela Terranova zeneszerzővel több közös alkotás: a Re Tuono c. singspiel – mely 2010-ben első díjat nyert a Comitato Nazionale Italiano Musica (Olasz Nemzeti Zenei Bizottság) által megrendezett „Kinderszenen” elnevezésű zeneszerző versenyen –, a Mannaggia a Bubbà! – amely mű a Gianni Bergamo komolyzenei díj egyik nyertese 2010-ben –, a L’Orfeo (2012), valamint a Le falene (2013).
Együttműködött ezen kívül Marco Taralli zeneszerzővel is, akivel több darabot készítettek a genovai Teatro Carlo Felice, a bolognai Teatro Comunale és a barcelonai Gran Teatre del Liceu részére, a cremonai Monteverdi Fesztiválra, valamint a Római Operaház és az Auditorium Parco della Musica számára.

Fabio Ceresa