Tovább a tartalomhoz
Hámori Máté karmester a magyar zenei élet meghatározó alakja, akinek innovatív, sokoldalú tevékenysége a klasszikus zene minél szélesebb körű népszerűsítését célozza. Eredeti ifjúsági előadásai és nagy igénnyel összeállított tematikus koncertsorozatai is azt szolgálják, hogy új közönségrétegeket nyerjen meg a klasszikus zene műfajának.

A hazai zenekarok többségének visszatérő vendége, jelentős fesztiválokon vezényelt Európa számos országában. 2013. óta a vezényel a Magyar Állami Operaházban, ahol azóta számos opera és balett bemutatót és előadást dirigált. Ifjúsági programjai országos hírűek: több tucat saját fejlesztésű előadását sok tízezer gyermek látta már több mint száz különböző településen. Előadásai interaktívan ötvözik a költészet, a stand up comedy és a színház elemeit a magas szintű zenéléssel, középpontjukban az élményalapú nevelés áll. Meghatározóak munkájában a szociális alapú missziók, mint a siketek és hallássérültek zenei akadálymentesítését szolgáló Beethoven Projekt, vagy a hátrányos térségekben élő gyerekek zenetanulását elősegítő Közös Hang.

2013-ban vette át a Danubia Zenekar művészeti vezetését, a zenekar azóta teljes körű szakmai és szerkezeti megújuláson esett át. Számos új sorozatot indított az együttessel, melynek koncertjei rendszerint telt házasak, és egyre fiatalabb közönséget vonzanak. Munkájának eredményeképp mára a Danubia Magyarország egyik legkarakteresebb és legmeghatározóbb zenei műhelyévé vált. Koncertjein szuggesztíven, és nagy precizitással interpretálja a repertoár sokszor feledésbe merült remekműveit, több ősbemutató mellett nevéhez köthető néhány Sosztakovics és Britten mű itthoni bemutatója is.

Művészi tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben, Óbuda Kultúrájáért Díjban és Liszt Ferenc díjban részesült, 2019-ben beválasztották a kultúra 50 legmeghatározóbb alakja közé.

További információ: www.matehamori.com

Hámori Máté