Tovább a tartalomhoz
Horti Lilla Junior Prima- és Cziffra -díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese. Gyermekkorától kitűnt énekhangja, zenei- és művészi érzéke miatt. Zenei tanulmányait édesapja, Horti Sándor alapozta meg, művészeti iskolába, zeneiskolába járt, énekelt, több hangszeren is tanult, később hangképzését Dulics Tímeánál folytatta, majd a szegedi zenei konzervatóriumban Somogyvári Tímea Zitával és Kerényi Mariannal dolgozva tanulmányait kiváló eredményekkel, osztályelső Vántus-díj kitüntetéssel végezte.

Ezután felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol Kertesi Ingridtől és Virág Emesétől tanult két évig. Az alapképzés utolsó évére Erasmus ösztöndíjat nyert a San Sebastián-i Musikene intézetbe, Spanyolországba, ahol Ana María Sánchez tanította, valamint Maciej Pikulski és Itziar Barredo zongoristákkal dolgozott egy éven át. Az első diploma megszerzése után opera mesterszakot végzett a Zeneakadémián, ahol 2017-ben kitüntetéssel diplomázott Marton Éva és Virág Emese kezei alatt. 2018-ban ugyanitt tanári mesterdiplomát szerzett. Hazai és külföldi versenyeken is feltűnt már, ahol számos díjjal, különdíjjal ismerték el.

Operaszínpadon a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütált 2012-ben, főszerepben pedig 2017-ben mutatkozott be a Magyar Állami Operaház színpadán, ahol azóta is látható évadról- évadra. Legelső operai szerepére is az Operaház produkciójában került sor, 2013-ban Mozart Varázsfuvolájában Első dámaként. Színpadon énekelt szerepei Mimí Puccini Bohéméletében, -mellyel 2017-ben első főszerepeként debütált az Operaház színpadán-, Rosalinda Strauss Denevérében, melyben a Pécsi Nemzeti Színházban debütált, s azóta több évadban énekelte az Operaházban, sőt Indiában, Mumbaiban is énekelhette, valamint Miklósa Erika partnereként is állhatott vele színpadon-, Fiordiligi Mozart Cosí fan tuttéjában, Nedda Leoncavallo Bajazzókjában, melyben a Szegedi Nemzeti Színházban volt látható, Bess Gershwin Porgy és Bessében, melyet egy évad erejéig Sir Willard White partnereként énekelhetett, Micaela Bizet Carmenében, Freia istennő szerepe Wagner A Rajna kincsében, melyet több éve hallhat már tőle a közönség a Müpa Wagner Fesztiválján korunk vezető Wagner-énekesei oldalán, Gutrune Az istenek alkonyában, I. viráglány a Parsifalban, Wellgunde A Rajna kincsében és Az istenek alkonyában, valamint énekelt már Mimít Leoncavallo Bohémek operájában is, Annát Puccini Lidércek című operájában Bándi János és Kálmándi Mihály oldalán, Madame Silberklangot Mozart A színigazgatóban, Szaffit Strauss Cigánybárójában, valamint Antóniát és Giuliettát Offenbach Hoffmann meséiben. Kortárs zenében is gazdag múlttal rendelkezik. Kortárs operák tekintetében olyan főszerepeket állított színpadra, mint Angelika, Vajda János A képzelt beteg című operájában, melynek ősbemutatóját jegyezheti, vagy a Glyndebourne-i Operafesztivál felkérésére komponált Julian Phillips The Yellow Sofa című operájában Ludovina szerepe, melynek pedig magyarországi bemutatóját tudhatja magáénak. Az igazgatónő szerepét Bella Máté A tavasz ébredése című operájában, valamint a 2017-es Bartók Plusz Operafesztivál nyertes operájájának női főszerepét, Mátyássy Szabolcs Scaevola című operájának ősbemutatójában Mirela szerepét is megformálta. 2021 nyarán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Szokolay Sándor: Margit, a hazának szentelt áldozat című misztérium-operájában a címszerepet énekelte.

Koncerténekesként is nagyon aktív, számtalan dalesten, gálaesten vagy oratóriumok szólistájaként hallhatta már a közönség. Évek óta visszatérő énekese a Fischer Ádám vezette Wagner Fesztiválnak a Müpában. 2023-ban hatodik ízben tér vissza a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás vezette nemzetközi kamarazenei Fesztivál Akadémia művészeként, valamint fellépett már többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválon és a Klassz a pARTon Fesztiválon, Balázs János Cziffra Fesztiválján, valamint 2020-ban az MVM-mel karöltve létrejött „Zenergia” koncertjén, mely a 2020-as rangos Eventex Awards nemzetközi szakmai versenyen első helyezést ért el.

Leginkább Budapest főbb színpadain, koncerttermeiben hallhatják, de énekelt már Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Franciaországban, Szerbiában és Indiában is.

Főbb díjai:

Csongrád Város Polgármesteri Dicsérete kiemelkedő művészeti tevékenységért
22. Nemzetközi Ferruccio Tagliavini Énekverseny: 2. kategória I. hely
22. Nemzetközi Ferrucio Tagliavini Énekverseny: Dame Joan Sutherland szoprán nagydíj a legjobb szoprán döntősnek mindkét kategóriából
A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának pályakezdő szakmai különdíja
II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny: II. díj és számos különdíj
Junior Príma Díj
Cziffra Fesztivál Tehetség Díj

Színpadra vitt szerepei:

Mozart: Varázsfuvola – Első Dáma
Mozart: Cosí fan tutte – Fiordiligi
Mozart: A színigazgató – Madame Silberklang
Bizet: Carmen – Michaela
Leoncavallo: Bajazzók – Nedda
Leoncavallo: Bohémek – Mimí
Puccini: Bohémélet – Mimí
Puccini: Lidércek – Anna
Offenbach: Hoffmann meséi – Antonia, Giulietta
Wagner: A Rajna kincse – Freia, Wellgunde
Wagner: Az istenek alkonya – Gutrune, Wellgunde
Wagner: Parsifal – I. Viráglány
Strauss: A denevér – Rosalinda
Strauss: A cigánybáró – Saffi
Gershwin: Porgy és Bess – Bess
Britten: Szentivánéji álom – Titánia
Szokolay Sándor: Margit, a hazának szentelt áldozat – Margit
Vajda János: A képzelt beteg – Angelika
Julian Phillips The Yellow Sofa – Ludovina
Mátyási Szabolcs: Scaevola – Mirela
Bella Máté: A tavasz ébredése – Igazgatónő
Gyöngyösi Levente: A gólyakalifa – Szobalány
Horti Lilla