Tovább a tartalomhoz

A felvidéki származású zongoraművész-korrepetitor 1991-ben született Révkomáromban, ahol hét évesen kezdett zongorázni. Középiskolai tanulmányait Győrben, a Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban végezte klasszikus zongora szakon, majd zongoraművész és művésztanári diplomát szerzett 2018-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, ahol 2015-től nyolc éven át dolgozott Wiedemann Bernadett korrepetitoraként, Kocsár Balázs irányításában pedig szerepgyakorlat-tanárként magánének és opera mester szakon. Négy éven át kínai hallgatóknak is segített elsajátítani az opera műfaját.

Számos operát és opera részletet tanított be Pécsett, amelyek keresztmetszetét zongorázta is operavizsga keretein belül: Ch. W. Gluck: Orfeusz és Euridiké, W. A. Mozart: Titusz kegyelme, W. A. Mozart: A Varázsfuvola, W. A. Mozart: Figaro házassága, W. A. Mozart: Don Giovanni, W. A. Mozart: Cosi fan tutte, G. Bizet: Carmen, P. I. Csajkovszkij: Anyegin, C. Saint-Saens: Sámson és Delila, Kodály Zoltán: Háry János

2022 januárjában B. Martinu: Mirandolina című operáját zongorázta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem féléves operavizsgáján Almási-Tóth András rendezésében és Sándor Szabolcs vezényletében. Ezen év telén kapta első lehetőségét a Magyar Állami Operaháznál, ahol Leoš Janáček: A ravasz rókácska című operáját tanította be és zongorázta, emellett nyelvi coach-ként is segédkezett az említett produkcióban. 2022 tavaszán Gershwin Porgy és Bess című operájában dolgozott, mint korrepetitor a Magyar Állami Operaháznál.

2017-ben vendégszerepelt Kínában zongoristaként egy kéthetes turnén a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szervezésében, valamint több országban is koncertezett, többek között Olaszországban, Kínában, Horvátországban, Szlovákiában, Ukrajnában és Magyarországon. Számtalan alkalommal működött közre operagálákon a Magyar Állami Operaház művészeivel. Többek között a Tisza-tavi és Velencei-tavi Fesztiválon, a Gerbeaud-házban, valamint a győri Zsinagógában.

Versenyek:
2015: Kiemelt nívódíj – Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar
2014: Kiemelt nívódíj – Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar
2009: A zene határok nélkül – I. helyezés
2008: Az Új Európa Tehetségei Pályázat (Közép-Európai Alapítvány által kiírt művészeti pályázat) nyertese

Mesterkurzusok:
Szokolay Balázs nemzetközi mesterkurzus
Némethy Attila mesterkurzus
Gábor József mesterkurzus
Kemenes András mesterkurzus
Wagner Rita mesterkurzus

Horváth Attila