Tovább a tartalomhoz
Ildar Abdrazakov az operavilág egyik legkeresettebb basszusa és generációja egyik legünnepeltebb művésze. Mióta 2001-ben debütált a milánói Scalában huszonöt évesen, az orosz énekesre sok operaház alapoz azóta is világszerte. Köztük a New York-i Metropolitan, a párizsi Operaház, a bécsi Staatsoper és a Bayerische Staatsoper.

Abdrazakov Ufában született, a mai Baskíria fővárosában. Mindkét szülője művész volt: édesanyja festőművész, édesapja pedig rendező. Abdrazakov négyévesen kezdett színészkedni apja rendezésében kőszínházban és filmekben is egyaránt. Ezek az élmények alapozták meg számára, hogy a későbbiek folyamán maga is művészi pályára menjen. Az Ufa Állami Művészeti Intézetből lediplomázva a Baskír Opera és Balettintézet társulatához csatlakozott. Az 1990-es évek végén több nemzetközi versenyt is megnyert: az Irina Arkhipova nagydíját, a Glinka Nemzetközi Énekversenyt, a Rimszkij-Korszakov Nemzetközi Énekversenyt és a nemzetközi Obraztsova versenyt is. Nemzetközi ismertségre a 2000-ben megnyert pármai Maria Callas Nemzetközi Televíziós Énekverseny révén tett szert, és ez vezette aztán a Scalában való debütálásához a következő évben.

Ildar Abdrazakov gyakorlatilag minden neves európai és amerikai operaházban énekelt, többek közt a madridi Teatro Realban, a Gran Teatro del Liceuban, a bécsi Staatsoperban, a San Francisco-i Operában, a washingtoni Nemzeti Operában és a Los Angeles-i Operában. A 2004-es Don Giovanni debütálása óta a Metropolitan Opera meghatározó művészévé vált. Szintén kedvelt művésze a milánói Scalának, és számos diadalmas előadása után a világ egyik legrangosabb operaháza Franco Abbiati díjjal tüntette ki a „Legjobb énekes” kategóriában.
Koncerteket adott Oroszországban, Olaszországban, Japánban és az USA-ban, és kizárólag olyan zenekarokkal énekelt együtt, mint a Metropolitan Opera Zenekara, a lipcsei Gewandhaus Zenekar, a Német Szimfonikus Zenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Rotterdami Filharmonikusok, a Francia Nemzeti Zenekar, a Scala Filharmonikus Zenekara és a római Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Olyan nemzetközileg is elismert karmesterekkel dolgozott, mint Riccardo Muti, Valery Gergiev, Sir Antonio Pappano, James Levine, Yannick Nézet-Séguin, Gianandrea Noseda, Bertrand de Billy, Riccardo Frizza and Riccardo Chailly.

Eltekintve a számos lenyűgöző előadástól, amelyek CD és DVD felvételre kerültek, Ildar Abdrazakov jelentős diszkográfiával is rendelkezik. Debütáló szóló albuma, a Power Players a nagy basszusszerepeknek tisztelegve 2014-ben jelent meg Delosnál, és nagyszerű kritikai visszhangnak örvendett. A 2018/19-es évadban debütált rendezőként is az Attila c. operával a Baskír Nemzeti Operában, ahol a főszerepet is ő énekelte.

Ildar Abdrazakovnak saját alapítványa van, melyet a fiatal művészek megsegítésére hozott létre. 2018 óta fesztiválokat szervez Oroszországban, meghívva neves énekeseket mesterkurzusok és koncertek megtartására. 2014 óta Ildar Abdrazakov az Elena Obraztsova Nemzetközi Zeneakadémia művészeti igazgatója.
Ildar Abdrazakov