Tovább a tartalomhoz
Sokoldalú zenész, aki szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként is elismert. Budapesten született, édesapjától nagyon korán elkezdett hegedülni tanulni, tizenkét évesen felvételt nyert a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába. 2006-ban ösztöndíjjal az Egyesült Államokba ment, ahol a Juilliard Schoolban Itzhak Perlman tanítványa lett. Itt szerezte meg bachelor és master diplomáját is. Itzhak Perlmannal számos kamarazenei koncerten zenélt együtt.
2008-ban debütált a Carnegie Hallban a Juilliard zenekarával, 2011-ben a New York-i Filharmonikusokkal; olyan helyeken játszott, mint a párizsi Louvre Auditorium, a madridi Teatro Real, a New York-i Metropolitan múzeuma, a Lincoln Center, a Chicago Symphony Center, a budapesti Zeneakadémia és a Müpa. Koncertezett az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Oroszországban, Svédországban és Magyarországon; mesterkurzusokat tartott Magyarországon és Svájcban. Nem csak színpadok közönségének játszik: fellépett a Magyar Rádió és Televízióban, a France Musique rádióban, a WQXR amerikai klasszikus zenei rádióban, és 2014-ben lemezre játszotta első albumát a Hungarotonnál. 2015-ben megalapította saját vonósnégyesét, a Kállai Vonósnégyest, 2016-tól a Magyar Állami Operaház koncertmestere.
Számos versenyen kiemelkedően szerepelt: 2005-ben a Sarasate Nemzetközi Hegedűversenyen különdíjat kapott, 2007-ben a Salon de Virtuosi Career Grant, 2008-ban a Juilliard Concerto Competition 1. díjazottja, szintén 2008-ban 1. helyezett lett a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen, 2011-ben pedig a New York-i Alexander & Buono Nemzetközi Vonós Versenyen; 2012-ben 2. helyezett és közönségdíjas lett a Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaversenyen, 2015-ben a Kállai Vonósnégyessel Milánóban 2. helyezést ért el a Società Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, 2016-ban pedig 1. helyezést a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. A versenydíjak mellett 2012-ben Junior Prima díjat, 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjat, 2017-ben a Cziffra Fesztivál díját kapta meg, valamint a 2023/24-es évad zenekari művészének választották meg.
Kállai Ernő, a Summa Artium alapítvány jóvoltából, egy Carlo Antonio Testore-hegedűn játszik.
Kállai Ernő