Tovább a tartalomhoz
Az 1973-as születésű alkotó napjaink egyik legkeresettebb skandináv színházi rendezője, akinek munkái szerte a világban láthatók. Több mint 65 operát, színdarabot, musicalt és operettet állított színpadra többek között Dánia, Svédország, Norvégia, Izland, Finnország, Lettország, Németország, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Oroszország, Argentína, Ausztrália, az Egyesült Államok és Japán színházaiban, és a világ olyan vezető együtteseivel dolgozott, mint a Covent Garden, a Bécsi Állami Operaház, a Deutsche Oper Berlin vagy a milánói Scala. 2010-ben megrendezte első játékfilmjét, a Don Giovannit.

26 évesen elnyerte a koppenhágai Dán Királyi Operaház művészeti igazgatói posztját, működése alatt sikeresen irányította a társulat beköltözését az új, modern Koppenhágai Operaházba. 2011 és 2017 között a londoni Covent Garden igazgatója volt.

Pályafutása során számos fontos tisztséget töltött be, volt a Dán Táncszínház igazgatói testületének tagja, a Dán Nemzeti Galéria tanácsadója, a Koppenhágai Üzleti Főiskola docense, ezenkívül keresett motivációs szónok. Több éven át az Opera Europa alelnöke is volt, tagja volt a Dán Művészeti Tanácsnak, valamint a Dán Rádió és TV vezető testületének. Művészeti tevékenységéért II. Margit dán királynő lovaggá ütötte, és a rangos Ingenio et Arti kitüntetésben is részesítette.

Kasper Holten